Maailman halutuinta maitoa Suomesta

Lypsykarjatalouden niukkenevia resursseja halutaan suunnata entistä tehokkaammin elinkeinoa tukevaan tutkimukseen. Luke, Helsingin yliopisto, Hämeen ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut ja Savonia-ammattikorkeakoulu sekä alan sidosryhmät linjasivat keinot alan tutkimuksen toimintaedellytysten vahvistamiseksi seuraavan seitsemän vuoden aikana. Lypsykarjastrategian policy brief luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle 5. syyskuuta.

120-vuotiasta kyyttöä juhlittiin toukokuussa Kainuussa

Kainuun ammattiopiston Seppälän tila tarjosi puitteet Kyyttö 120 vuotta -juhlalle toukokuussa 2018. Aurinkoiseen kevätsäähän ryntäävälle kyyttökarjalle oven avasi geenivaroista vastaava maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tuula Pehu. Runsaslukuinen yleisö seurasi lehmien iloista laukkaa laitumella.

Katso video kyyttöjen laitumelle laskusta!

Paljonko Suomessa on satatonnareita?

100 000 kilon elinikäistuotoksen on Suomessa saavuttanut vajaat 4800 lehmää, kertoo Faban vuodesta 1958 lähtien ylläpidetty tilasto. Lehmien kestävyys on kasvussa, sillä satatonnareita saadaan vuosi vuodelta enemmän. Viime vuonna satatonnariksi lypsi kaikkiaan 432 lehmää ja 150 tuhannen kilon rajan saavutti kahdeksan lehmää.

Nupous kiinnostaa!

Maailmalla nupous kiinnostaa yhä enemmän. Nupoutus on merkittävä kustannus ja monissa maissa sen eettisyydestä keskustellaan niin tuottajien kuin kuluttajienkin parissa. VikingGenetics ja Faba ovat siksi lisänneet nupojen sonnien tarjontaa.


Useimmilla nautaroduilla syntyy sarvettomia eli nupoja jälkeläisiä. Joissakin roduissa, kuten aberdeen anguksella, on sarvelliset yksilöt karsittu ja näin rodusta on tullut täysin nupo.

Suomenkarja oli pääosassa Salossa

Elokuun alussa suomenkarjaväki kokoontui Saloon perinteiseen Faban organisoimaan kesätapaamiseen. Asiaa kuultiin niin sonnivalinnasta, LSK-populaation tervehdyttämispyrkimyksistä kuin genomitutkimuksestakin. Tapaaminen huipentui tutustumiseen Marja Kylänpään LSK-karjaan.


Hollolan sonniasemalla suomenkarja pitää edelleen pintansa, kertoi VikingGeneticsin sonnianalyytikko Katarina Hägg. Hollolassa on tuotannossa noin 8-10 suomenkarjasonnia vuosittain.

Näillä eväillä vasikka kasvaa: riittävästi maitoa ja kaveri!

Brittiläisen Kolumbian yliopistossa (UBC) Kanadassa on tutkittu vasikoiden kasvatusta ja keinoja parantaa vasikoiden terveyttä, kasvua ja hyvinvointia. Professori Nina von Keyserlingk piti erittäin hyvän esityksen vasikoiden olosuhteista ja niiden vaikutuksesta EuroDairy-hankkeen webinaarisarjassa 4.5.2017.

Vasikoiden hyvän kasvatuksen muistilistaa Ninan mukaan:

Farmari 2019 järjestetään Mikkelissä - täysin uudistuneella näyttelyalueella

Tämän kesän Farmari-maatalousnäyttey Seinäjoella on vielä kokematta, mutta järjestäjien katseet on käännetty jo ensi vuoden Farmariin. Se järjestetään Mikkelissä kesäkuussa 2019. Tapahtuman järjestämisestä vastaa ProAgria Etelä-Savo.

Hur det går till vid embryospolning?

Varje månad efter att resultaten från genomtesterna har kommit gör VikingGenetics tjuranalytikerna Ritva Hilpelä-Lallukka (på AY) och Katarina Hägg (på HOL) listor på intressanta djur som de endera vill köpa in till Hollola eller göra spolningskontrakt med hemma på gården.

Farmari 2017 – terveisiä kulissien takaa!

Mitä tarvitaan neljän maatalousnäyttelypäivän luomiseen keskelle vilkasta Seinäjokea? No, ainakin 10 000 työtuntia etukäteisjärjestelyjä, nippu lupia, runsaasti logistiikkasuunnittelua ja paljon talkooväkeä. Sekä kaukaloita, talikoita, kottikärryjä, kuoriketta, rautaharavia – ja reipasta asennetta.

Sorkat edellä jo 30 vuotta

Suomen sorkkahoitajat ry kokoontui vuotuisille koulutuspäivilleen Valion pääkonttorille Helsinkiin helmikuussa. Tällä kertaa oli syytä juhlaan, sillä yhdistys perustettiin samassa paikassa 30 vuotta sitten eli 23.4.1987. Tuolloin perustamiskirjan allekirjoittivat Jussi Tolvanen, Aarne Pellonpää, Erkki Sevon, Erkki Nivala sekä yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Seppo Viljakainen.

Sivut