Johannalla ja Jarkolla on aina kännykkä mukana, kun he liikkuvat tilan puuhissa. Kun jotain vähänkin erikoista tai hauskaa sattuu, tapahtuma on hetken kuluttua sosiaalisessa mediassa kuvan kera.
Tammikuinen päivä on kantahämäläisen Hausjärven kunnassa harmaa, mutta Torholan kylän Rantalan tilalla tunnelma on valoisa. Kissa oli juuri saanut poikasia, ja nyt siellä tassuttelee kolme suloista karvapalloa.
Kissan synnytys päätyi nopeasti Facebookiin. Rantalan tilan isäntäpari Johanna ja Jarkko Salonen päivittävät tilan tietoja ja elämää vähemmästäkin. Johannalla ja Jarkolla on omat henkilökohtaiset Facebook-sivut, tilan asioista kerrotaan Rantalan tilan Facebook-sivuilla sekä Torholan emännän ja Torholan isännän Twittereissä. Sitten on vielä tilan Instagram, Snapchat sekä Periscope.
Yleisö pitää miettiä ensin
Jarkko ja Johanna Salonen ovat olleet somessa aktiivisia jo useita vuosia. Aloitteleville Jarkko antaa hyvän ohjeen.
– Ensin pitää miettiä, haluaako lähettää viestiä kollegoille vai suurelle yleisölle. Jos kerää ringin vain oman ammattiryhmän sisällä, voi kertoa asioista vapaammin. Jos tavoittelee ammattikunnan ulkopuolista väkeä, pitää olla sanoissaan varovaisempi, ettei tule liikaa negatiivista palautetta.
Jarkolle some antaa mainion mahdollisuuden kommunikoida ulkopuolisten ihmisten kanssa. Johanna on luonteeltaan hyvin sosiaalinen, joten some on hänelle hyvä väline olla kontaktissa tuttujen kanssa.
Rantalan tila haluaa kasvattaa luottamusta suomalaiseen maidontuotantoon näyttämällä, miten eläimistä pidetään hyvää huolta.
– Me kerrotaan tilan elämästä, sen iloista ja murheista rehellisesti ja positiivisella otteella, pohtii Johanna.
Rantalan tilan vauhdikas tyyli somettaa huomattiin myös Arlassa. Tuotantotiimi tuli viime vuonna tilalle ja silloin alkoi kamera surista siellä ja täällä, esittelyjaksoja tuli viisi. Käsikirjoituksia ei tarvittu, tilan väki keksi riittävästi kuvattavaa. Rantalan Arlan jaksoja on käynyt katselemassa yli 200 000 kävijää.
Maiseman vaihto tuo perspektiiviä
Varmasti yksi syy Rantalan isäntäparin sometusintoon on se, että heillä on kummallakin takana myös kaupunkilaiselämää.
Jarkko on syntynyt ja elänyt Tampereella. Johanna oli kymmenen vuotta hierojan hommissa Tampereella, kunnes hän palasi sukutilalleen jatkamaan tilanpitoa, Jarkko mukanaan.
Johannan mielestä pitää olla välillä muissa maisemissa, jotta osaa jatkaa tilanpitoa omalla tavalla.
Johanna ja Jarkko ovat olleet yhdessä nyt 21 vuotta. Perhe on kasvanut kolmella lapsella. Perheen yhteinen harrastus on jokakesäinen automatka Eurooppaan.
Teksti: Lassi Lähteenmäki
Kuvat Johannan ja Jarkon some-arkistoista
Lue lisää valloittavasta ”Torholan isäntäväestä” helmikuun Nauta-lehdestä!