Tammikuussa Hollolan hiehoasemalle saapui kolme hiehoa. Alun perin piti saapua neljäskin, mutta se karkasi viime hetkellä metsään ennen kuljetusautoon siirtoa, ja niinpä se pääsi uuteen kotiin vasta maaliskuun erässä. Maaliskuussa saatiinkin sitten iso hiehoerä, peräti 12 huippuhiehoa.
Valinnassa hiehoja tarkastellaan isäryhmiensä sisällä. Lähtökohtana on NTM-arvo ja hiehon sijoitus eli ranking isäryhmässään. Sen jälkeen tarkastellaan osaindeksejä, ja nupous on haluttu ominaisuus. Valintaan vaikuttavat myös geenivirheet, haplotyypit, maidon kaseiinityypit, sukulaisuudet sekä ominaisuusprofiilit.
Erilaisia ominaisuusprofiileja ovat muun muassa robotti ja ns. high volume. High volume -ryhmässä painotus on sananmukaisesti volyymissä eli maitokiloissa, unohtamatta hedelmällisyyttä ja terveyttä. Robottiryhmässä taas painotetaan lypsynopeutta, vetimien kokoa ja sijaintia, utareen tasapainoa, sorkkaterveyttä ja tuotosta.
Sukulaisuuslaskennassa käytetään VG:n omaa EVA-ohjelmaa. Tavoitteena on saada aikaan perinnöllistä edistystä ja hallita samalla rotujen sukulaistumista.
Joukon paras jalostusarvo on Tiitiäisellä (+40), joka ostettiin Kuivaharjun tilalta Savonlinnasta. Samalta tilalta on ostettu aiemminkin sekä hiehoja että sonneja VikingGeneticsille. Kysyttäessä hiehoja Hollolan alkiotuotantoon emäntä ei mieti sekuntiakaan myymistä. Hän vastaa, että “aina myydään jalostukseen ja yhteiseen hyvään”. Jalostustilalle tunnusomaista on, että hyvät eläimet eivät myymällä lopu; aina syntyy uusia tähtiä, entistä mielenkiintoisempia.
Nupoja hiehoja ovat Viking Toystory P (+32), isä Hedge PP, ja Viking Tarantella P, isä VR Facit P. Holsteinrodussa ei ole vaikeaa löytää nykyään hyviä nupoja naaraita alkiotuotantoon, sillä nupoja sonneja on tarjolla sekä VH- että tuontisonneissa. Sen sijaan punaisella puolella on ongelma löytää nupoja hiehoja eri sukulinjoista. Tarantellankin suku menee VR Fanofiin, josta niin monet sarvettomat huippuhiehot ovat peräisin. Ydinkarjaan valittu Tarantella on kuitenkin huipuista huipuin, koska se on isäryhmänsä selkeä ykkönen (NTM +38).
Ydinkarjan alkiotuotannosta ovat lähtöisin Toystory, Daim, Tarantella, Temppu ja Taara. Toystoryn emä on Saga4, joka on ostettu Ruotsista. Saga lypsää tällä hetkellä Ahlvikin karjassa Ähtävällä. Se tuotti ydinkarjassa yhteensä 49 alkiota. Daimin (+34) emä on ruotsalainen Ruth, joka muutti alkiotuotannon jälkeen Jokioisiin Lukelle lypsyyn. Daimin isä on VR Fyrkka ja emänisä VR Elektro. Myös Ruth tuotti runsaasti alkioita, yhteensä 47. Tarantellan emä on Ruotsista hankittu Majros2, joka tuotti Hollolassa peräti 41 alkiota vain kahdessa huuhtelussa. Tempun (+29) emä on Embrya Ruotsista, isä VR Vimma ja emänisä VR Funder. Alkiotuotannon (12 alkiota) jälkeen Embrya tuottaa Viikin karjassa maitoa. Taaran (+32) emä on Mäntylän Saara, isä VR Halif ja emänisä VR Azer. Saara on lähtöisin Pirttilän Esan ja Kaijan tilalta Somerolta. Saara oli hyvä OPU-alkioiden tuottaja, 25:sta alkiosta 17 oli OPU-alkuperää.
Seuraava hiehoerä saapuu Hollolan hiehoasemalle toukokuussa.
Hiehojen yhteenveto kokonaisuudessaan näkyy alla olevassa taulukossa. PDF-muodossa löydät taulukon täältä.