Eläimen hyvinvoinnista huolehtiminen edellyttää erilaisiin sairauksiin ja toimenpiteisiin liittyvän kivun asianmukaista ja tehokasta hoitoa. Nykyään naudan kipua hoidetaan Suomessa enemmän kuin ennen.
Naudoille kipua aiheuttavat monet sairaudet, loukkaantumiset ja toimenpiteet. Esimerkiksi sorkka- ja nivelsairaudet, utaretulehdukset, vedinpolkemat ja poikimiseen liittyvät ongelmat voivat olla kivuliaita. Vasikoille yleisiä kipua aiheuttavia sairauksia ovat hengitystietulehdukset, suolisto-ongelmat sekä napa- ja niveltulehdukset.
Saaliseläimenä nauta ei helposti näytä kipuaan ulospäin, joten hoitajan on osattava tulkita kivusta kertovia merkkejä. Näitä ovat esimerkiksi kosketuksen välttely, levottomuus tai jopa aggressiivisuus. Tutun eläimen poikkeava käyttäytyminen voi olla siis merkki kivusta.
Lääkettä jo ennen toimenpidettä
Toimenpiteiden yhteydessä kipua hoidetaan ennen toimenpidettä, sen aikana ja toimenpiteen jälkeen. Rauhoitus vähentää toimenpiteeseen liittyvää stressiä, lievittää kipua ja pitää eläimen paikallaan. Kuitenkaan kipulääkkeeksi pelkkä rauhoitus ei riitä, vaan lisäksi tarvitaan paikallispuudutus ja tulehduskipulääkettä.
Tulehduskipulääke kannattaa antaa eläimelle jo ennen toimenpidettä, sillä silloin lääkkeen kipua lievittävä vaikutus on parhaimmillaan. Tulehduskipulääkkeet ovat myös tehokkaita sairauksiin, kuten hengitystietulehduksiin, sorkkasairauksiin ja utaretulehduksiin liittyvän kivun hoidossa.
Kipulääkitys kannattaa!
Kipulääke maksaa yleensä itsensä takaisin, sillä se nopeuttaa eläimen toipumista ja parantaa sen hyvinvointia. Esimerkiksi poikimahalvauksen yhteydessä kipulääkitty lehmä kokee olonsa paremmaksi ja nousee nopeammin ylös, varsinkin jos alusta on pehmeä ja pitävä.
Kipulääkitty eläin myös syö ja juo paremmin, ja siksi esimerkiksi utaretulehduksesta kärsivän lehmän tuotos palautuu nopeammin. Vasikat lepäävät rauhallisemmin nupoutuksen jälkeen, jos ne ovat saaneet kipulääkettä.
Tunnetko naudan kivun merkit?
- Levottomuus
- Kipeän kohdas aristus
- Ontuminen, liikumisen välttely
- Makaaminen normaalia enemmän
- Oudossa asennossa seisominen
- ”Sisäänpäin kääntynyt” olemus
- Tuskainen ilme silmissä
- Hampaiden narskuttelu
- Pelokkuus
- Aggressiivisuus
- Kaikenlainen muu normaalista poikkeava käytös
Ann-Helena Hokkanen, maatalousyrittäjä, ELT, Helsingin yliopisto, Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus
Lisää asiaa nautojen kivun hoidosta löydät Nauta-lehdestä 2/2016!