Kuvassa Ovelaa koulutetaan hyvään lypsykäytökseen. Apuna käytettiin jatkokäsivartta.
Ovela-ensikko tuli tilalle ostohiehona, ja kun lypsylle opettelun aika koitti, se potki niin ettei lypsystä tullut mitään. Poikimista seuraavana päivänä tilalla huuhdeltiin alkioita ja eläintenkouluttajaksikin opiskellut alkionsiirtoeläinlääkäri Iris Kaimio ehti töiden lomassa hetken kouluttaa Ovelaa. Totuttaminen aloitettiin jatkokäsivarren kanssa, jotta Ovela ei opi potkimalla pääsemään eroon käsittelystä.
Koulutus on tärkeää aloittaa varovasti ja eteneminen tapahtuu niin, ettei eläin missään vaiheessa säikähdä tai hermostu. Ovelakin oppi nopeasti, että seisomalla rauhallisesti paikallaan käsittelyn ajan siitä pääsee kohta eroon. Alussa palkkiona käytettiin myös väkirehua.
Koulutustuokio kesti taukoineen noin 15 minuuttia. Ovela sai myös kipulääkkeen, jotta utareen pakotus helpottaisi. Hetken päästä Ovela vietiin robotille ja lypsettiin hetki – eikä potkimista! Seuraavana aamuna Ovela antoi robotin lypsää rauhassa kaikki neljännekset. Siitä lähtien se on käynyt omatoimisesti lypsyllä kolmesti päivässä ja herunut 40 kiloon.
Teksti ja kuva: Iris Kaimio
Kirjoittaja työskentelee eläinlääkärinä Emovet Oy:ssä ja on ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja.
Helmikuun Nauta-lehdestä 1/2020 löydät Ovelan koko tarinan, sekä tutkittua tietoa ja paljon hyviä vinkkejä hiehon opettamiseen robottilypsyyn.