Pihattonavetassa riesaksi voivat koitua lehmien sorkkavaivat. Esimerkiksi sorkka-alueen ihotulehduksen eli DD:n tai sorkkavälin ajotulehduksen lisääntyminen heikentävät lehmien tuotosta ja hedelmällisyyttä. Kipeillä jaloilla ei ole kiva kulkea syömään ja lypsylle.
Säännöllisen sorkkahoidon lisäksi sorkkaongelmia voi pyrkiä hoitamaan ja ehkäisemään mm. sorkkakylpyaltailla, mutta moni kokee niiden käytön työlääksi. Avuksi onkin kehitelty pidemmälle ”automatisoituja” tuotteita. Yksi esimerkki on sorkkakylpymatto, joka puhdistaa ja desinfioi maton kautta kulkevien lehmien sorkkia.
Matto asennetaan kohtaan, jossa lehmä kävelee sen yli useasti päivässä, esimerkiksi robotin poistumisportille. Pumppu annostelee mattoon desinfiointi- ja pesuainetta vuoropäivin, karjanomistajan ei siis tarvitse huolehtia kuin siitä että maton käyttämät nestesäiliöt täytetään säännöllisesti.
Hyviä kokemuksia robottipihatossa
Kuopiossa kahden robotin maitotilan omistava Tapani Pylkkönen on saanut hyviä kokemuksia sorkkakylpymatoista. Vajaan 100 lehmän holsteinvaltaisessa karjassa oli ongelmia sorkkaterveydessä. Kesällä 2022 isäntä tutustui AutoHoofClean -sorkkakylpymattoon Farmari-maatalousnäyttelyssä.
– Meillä oli sorkka-alueen ihotulehdusta 20 prosentilla karjasta, ja toivoin että tästä laitteesta olisi apua siihen, Pylkkönen kertoo. Aiemmin hän on kokeillut tilalla sorkkakylpyaltaita, mutta kokenut ne todella työlääksi.
Tilalle hankittiin kaksi sorkkakylpymattoa elokuussa. Pylkkönen havaitsi matot helppokäyttöisiksi.
– Käyttö ja asennusohjeet ovat selkeät. Matot ovat jatkuvasti käytössä, kunhan vain pesu- ja desinfiointiaineita riittää ”pöntöissä”, Pylkkönen kertoo.
Sorkkakylpymatot ovat isännän mukaan ”toimineet odotetusti”. – Ihotulehdukset ovat tässä puolen vuoden aikana vähentyneet karjassa puoleen eli 10 prosenttiin, ihan sorkkahoitajan raportinkin mukaan.
Pylkkönen kertoo myös itse hoitavansa lehmien sorkkia, ja huomanneensa parantuneen tilanteen.
– Etenkin umpeen menossa olevilla olen huomannut saman asian, että sorkat ovat olleet paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin.
Löytyykö sorkkamatosta jotakin parannettavaa?
– Säädöt ei ihan ehkä minulla ole vielä kohdillaan, sillä puhdistusainetta on mennyt enemmän kuin desinfiointiainetta. Mutta eiköhän näihin säätöihin joku selvyys tule, koska laitteen toiminta voidaan datamuodossa purkaa usb-muistitikun avulla, Pylkkönen pohtii.
Isäntä suosittelee vastaavaa laitetta kaikille tiloille, joilla on sorkkaongelmia, esimerkiksi iho- tai sorkkavälin tulehdusta. – Ja niille, jotka haluavat helpon ratkaisun näihin ongelmiin. Laitteen hinta ei toki ole edullinen, mutta Mersua ei Ladan hinnalla saa, Pylkkönen vitsailee.
Pylkkönen suosittelee kaikille karjanomistajille myös sorkkahoidon kurssin käymistä, jolloin pystyy itse reagoimaan heti ongelmiin.
– Olisi hyvä, jos jokaisella olisi taito hoitaa edes akuutit sorkkavaivat, koska tulee jaksoja, että saisi olla joka viikko soittamassa sorkanhoitajalle. Ja jos kurssin käy, niin sitä hommaa pitäisi ruveta vain tekemään. Hoidin 4-5 vuotta kokonaan itse sorkat, nyt sorkanhoitaja käy lisäkseni noin kaksi kertaa vuodessa hoitamassa koko karjan sorkat.
Tavoitteena terveemmät sorkat
Sorkkakylpymatto on helppokäyttöinen ja hygieenisempi kuin nestealtaat. Lisäksi se on helppo asentaa niin, että lehmät kulkevat sen kautta riittävän usein. Sorkkakylpymatto sopii myös ennaltaehkäisevään käyttöön, vaikka tilalla ei vielä olisi isompia ongelmia.
AutoHoofClean -matto on helppo ottaa käyttöön. Annostelupumppu tarvitsee sähkö- ja vesiliitännän. Pumppu sekoittaa pesuainetta ja desinfiointiainetta veteen ja pumppaa niitä mattoon vuoropäivin. Pumppu kiinnitetään seinään kahdella ruuvilla ja sorkkakylpymatto sidotaan köysillä esimerkiksi robotin poistumisportin rakenteisiin.
Lue lisää AutoHoofCleanista täältä.
Teksti: Juha Kauranen
Kirjoittaja työskentelee Fabassa teknisenä myyjänä
Kuvat: Juha Kauranen ja VikingGenetics