Teurastamo vai Honkajoki?

Lehmiä lastataan teurasautoon

Millaisia nautoja saa laittaa teuraskyytiin – ja millaisia ei? Viranomaisilla ja teurastamoilla on asiasta selkeät ohjeistukset, mutta silti joskus tiloilla joudutaan tulkinnanvaraisiin tilanteisiin.

 

Kuljetukseen otetaan vain terveitä nautoja, painottaa Atrian asiantuntijaeläinlääkäri Tuomas Herva. Lievästi sairas tai vahingoittunut eläin voidaan kuitenkin kuljettaa teurastettavaksi, jos kuljetuksesta tai eläimen käsittelystä ei aiheudu sille lisäkärsimystä.

Eläintä, jolla on yleisoireita, ei saa ottaa kuljetukseen.

–  Yleisoireilla tarkoitetaan esimerkiksi kuumetta, syömättömyyttä tai muuten heikentynyttä yleiskuntoa. Sama koskee myös muita sairauksia: ripuloiva, vaisu, syömätön ja kuumeinen eläin ei ole kuljetuskuntoinen, Herva toteaa.

Eläintä ei myöskään saa kuljettaa viimeisen tiineyskuukauden aikana eikä alle viikon sisällä poikimisesta.

Ei lantaisia eläimiä teurasautoon

Myös puhtausasioista kysellään. Yleisohje on, että eläimen pitää olla karvapeitteeltään puhdas tai puhdistettu.

–  Ruokavirastolla on selkeä ohjeistus puhtaudesta teurastamolla, jossa eläimet jaetaan ykkös-, kakkos- ja kolmosluokkaan puhtauden perusteella. Kolmosluokka ei enää kelpaa elintarvikkeeksi, Herva kertoo.

Tarttuvista taudeista vain lakisääteisesti vastustettavat estävät teuraskuljetuksen, eli meillä käytännössä salmonella.

–  Esimerkiksi kryptosporidioositiloilta siis haetaan teuraskuljetukseen eläimiä. Myöskään pälvisilsa, mykoplasma, tarttuvat sorkkasairaudet tai hengitystietulehdukset eivät estä teuraskuljetusta, mutta vaikuttavat kuljetusjärjestykseen. Niistä tulisi siis ilmoittaa teurastamolle.

Entä jos eläin loukkaantuu kuljetuksessa?

Kuljetuksen aikana sairastunut tai vahingoittunut eläin on eristettävä muista eläimistä ja tarvittaessa lopetettava tai teurastettava tavalla, joka ei aiheuta sille tarpeetonta kärsimystä. Kuljetusautoissa on lopettamiseen tarvittavat välineet ja kuljettajilla siihen tarvittava ammattitaito.

–  Joskus ei ehkä ole huomattu kyytiin otettaessa, että eläimellä on jokin sairaus tai vika, ja se kuolee kuljetuksen aikana. Avauksessa saattaa löytyä syy, jota ei ole nähty päältäpäin, Herva kertoo.

Entä onko teuraseläinten kuljetuksessa alaikärajaa?

–  Vasikat ovat teurastamolle vähän ongelmallisia, Herva muotoilee.

–  Alle vuoden ikäisen vasikan lihaa ei saa myydä naudanlihana, vaan se on vasikanlihaa. Ja koska Suomessa ei oikein ole markkinoita vasikanlihalle, teurastamo ei kovin mielellään ota nuoria vasikoita teurastettavaksi. Joskus niitä toki tulee, ja kyllä ne on aina kuljetettu, ei se kiellettyä ole.

Kuljettajalla on vastuu ja valta

Eläinlääkäri summaa, että teuraskyytiin siis otetaan vain terveitä, omilla jaloillaan käveleviä eläimiä ja niin, että kuljetuksesta ei aiheudu eläimelle haittaa.

–  Joskus nämä ovat tulkinnanvaraisia asioita. Esimerkiksi kuumeisuus ei välttämättä näy päällepäin, mutta eläimen yleiskunto pitäisi kuitenkin olla hyvä jotta sen voi laittaa autoon.

Viime kädessä kuljettaja päättää aina, ottaako hän eläimen kyytiin vai ei. Kuskilla on vastuu eläinten hyvinvoinnista kuljetuksen aikana, joten on ymmärrettävää, että hän saa sanoa viimeisen sanan.

–  Kaikkiaan tämä teuraskuljetusasia ei mielestäni Suomessa ole mikään iso murhe. Meidän systeemimme toimivat aivan kohtuudella, varovaisuusperiaatteeseen nojaten, Herva toteaa lopuksi.

Teksti ja kuva: Sanna Lohenoja

Lue koko juttu joulukuun Nauta-lehdestä 5/2024!

Lue lisää: Nasevan teurasnautaohje