Wagyu on japanilainen lihakarjarotu. Sen alkuperä on Itä-Aasiassa, mutta rotu on levinnyt laajasti myös muualle Aasiaan, Australiaan, Amerikkoihin ja Eurooppaan. Suurin osa maailman populaatiosta on sijoittunut Japaniin, missä rotu pyritään säilyttämään puhtaana. Kaukana toisena tulevat Australia ja Amerikat, missä rotua on hyödynnetty risteytyksiin.
Pelkästään Japanissa puhdasrotuisten ja risteytyswagyujen populaatio hipoi kolmea miljoonaa yksilöä vuonna 2010. Samana vuonna Australiassa oli 100 000 ja Yhdysvalloissa 24 000 rekisteröityä wagyuta.
Alun perin vetojuhta
Rodun nimessä ”wa” tarkoittaa japanilaista ja ”gyu” lehmää. Alun perin rotua käytettiin vetoeläiminä sen fyysisen kestävyyden vuoksi. Koska vetoeläimiksi tahdottiin voimakkaita yksilöitä, valinnan seurauksena muodostui populaatio, jolla oli runsaasti lihaksensisäistä rasvaa. Marmoroitunut liha tarjosi eläimelle energianlähteen, mikä teki siitä kestävän ja siten oivallisen työtarkoitukseen.
Moderni wagyu on risteytysten aikaansaannos. Risteytys alkoi 1860-luvun jälkeen, kun Japaniin tuotiin länsimaista nauta-ainesta. Wagyuksi kutsutaan neljää japanilaista liharotukantaa, joista vain kaksi, japanin musta ja japanin punainen ovat levittäytyneet myös Japanin ulkopuolelle. Wagyu-rodun sisäinen geneettinen vaihtelu onkin suurta verrattuna moniin tunnetuimpiin rotuihin. Tästä huolimatta Japanin ulkopuolella wagyuta risteytetään muiden liharotujen kanssa melko runsaastikin.

Marmoroitunut liha on herkkua
Wagyu on tunnettu juuri sen ainutlaatuisesta marmoroituneesta lihasta. Lihan korkean rasvapitoisuuden vuoksi se on niin maultaan kuin rakenteeltaan erityisen maittavaa. Mutta tämän lisäksi liha on myös terveellisempää muihin lihoihin verrattuna: lihan rasva koostuu pääasiassa kertatyydyttymättömistä rasvahapoista, joita yleensä kutsutaan ”hyviksi rasvahapoiksi”.
Wagyu-lihassa on siis muita lihoja, myös kalaa ja kanaa matalampi kolesterolitaso. Liha sisältää runsaasti lisäksi omega-3 ja -6 aminohappoja ja konjugoituja linolihappoja, joilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Rauhallinen ja säyseä
Vaikka wagyu onkin lihansa puolesta jo kuuluisa, on sillä myös muita ominaisuuksia, jotka helpottavat kasvattajan arkea. Wagyulla on tavallisesti helppoja poikimisia, sillä vasikoiden syntymäpaino on matala. Rodun yksilöt ovat myös hedelmällisiä. Hiehot ovat hedelmällisiä jo varhain, ne voivat aloittaa kiimakierron jo alle 12 kuukauden iässä.
Wagyun rauhallinen ja säyseä luonne mahdollistaa niiden käsittelyn ja toisaalta myös lisää turvallisuutta. Rodun rehunkäyttökyky on myös moneen muuhun rotuun verraten parempi. Wagyu sopii niin intensiiviseen kuin ekstensiiviseenkin karjatalouteen. Myös niiden yleinen hyvä terveys, kestävyys ja sopeutumiskyky erilaisiin ympäristöihin saattaa olla syy sille, että rotu on levinnyt ympäri maailmaa.
Wagyuun liitettyjä uskomuksia:
- Wagyu-karjalle juotetaan kesäkuukausina olutta lisäämään niiden ruokahalua
- Karjaa hierotaan stressin ja jäykkyyden vähentämiseksi, jolloin niiden lihan laatu paranee
- Karjan turkkeja harjataan Sakella (japanilainen riisiviini), sillä uskotaan, että turkin kunnolla ja pehmeydellä on yhteys lihan laatuun ja siten taloudelliseen tulokseen
Teksti: Aino Hautaniemi
Kuvat: Wikimedia Commons, VikingGenetics ja Pixabay.com