Palkittujen Ville Karin ja Tiina Peltosen tilalla on 70 lypsävää lehmää. Osa lehmistä pääsi valokuvien muodossa myös marraskuun luomupäiville Lahteen.
Luomuliitto palkitsi keskiviikkona 5.11. Etelä-Pohjanmaalla toimivan Ville Karin ja Tiina Peltosen maitotilan Vuoden luomuyrittäjä -palkinnolla. Tilalla on 70 lypsävää. Liitto kiitteli tilan väkeä vahvasta osallistumisesta alaa koskevaan keskusteluun eri organisaatioiden ja yhdistysten kautta.
– Luomu jää ruokakeskustelussa helposti uusien trendien, kuten hiiliviljelyn jalkoihin, vaikka luomussa on aina käytetty aivan samoja menetelmiä, Peltonen muistuttaa.
Toinen luomusukupolvi
Alajärven Lehtimäellä Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevalla tilalla on pitkät perinteet luomun parissa. Ville Karin Urho-isä viljeli jo 60-luvulla luomun periaatteiden mukaan ja silloin oppia piti hakea usein ulkomailta. Urho olikin seudun ensimmäisiä luomulaisia.
Nykyiset yrittäjät jatkavat Urhon jalanjäljissä. Virallisesti tila siirtyi luomuun vuonna 1995.
– Meillä luomu on elämäntapa, ei pelkkä tuotantosuunta, Peltonen tiivistää.

Lypsyasema jo 70-luvulla
Urho Kari oli edistyksellinen isäntä monella tavalla. Hän hankki lypsyasemalla varustetun pihaton jo vuonna 1974. Seuraava polvi rakensi kylmäpihaton sonneille vuonna 2000. Tämän jälkeen tehtiin toinen kylmäpihatto sekä lypsynavetta robotilla. Ville Kari perustelee lehmänpitoa sillä, että se toimii hyvin luomuna. Nautoja laidunnetaan ahkerasti.
− Laidunnus tekee hyvää eläinten hyvinvoinnille ja luonnon monimuotoisuudelle. Laiduntavat eläimet ovat myös ilo silmälle, Tiina Peltonen muistuttaa.
Tilalla pyritään mahdollisimman suureen rehuomavaraisuuteen ja toimivaan kiertokulkuun. Pääosa pelloista tuottaa nurmea eläimille. Tilalla kasvaa myös viljaa ja rypsiä. Peltoa on viljelyksessä vuokramaineen nyt noin 300 hehtaaria.
Teksti ja kuvat: Lasse Lähteenmäki

