Parasta Ruokaa Suomesta -kampanja onnistui avaamaan maaseudun elämän portteja suurelle yleisölle. Hyvä kokemus kannustaa maaseudun somettajia kampanjoimaan jatkossakin, eli kampanja saa jatkoa Tuomo Turjansalon johdolla.
Kouvolalainen maaseutuyrittäjä ja somevaikuttaja Tuomo Turjansalo on tyytyväinen siitä, että hänen johdollaan toteutettu somekampanja Parasta Ruokaa Suomesta on noteerattu laajalti. Kampanja käynnistyi vuoden 2025 alkupuolella ja se toteutettiin 17 somettajan voimin eri kanavilla.
Viestinnässä halutiin välttää synkistelyä ja luoda ennemminkin toivoa. Valittu tyyli ja asenne ovat puhutelleet suurta yleisöä. Lisäksi Turjansalo kampanjoineen palkittiin 2025 Maaseudun puolesta –kunniamaininnalla KoneAgriassa Tampereella syksyllä 2025.
– Me kerrotaan vaikeistakin asioista rakentavasti ja haluttiin kertoa se positiivisuuden kautta, eikä tehty itkuvirsiä, Turjansalo tiivistää.

Omilla kanavillaan Tuomo Turjansalo puhuu monesti omasta pienestä suomenkarjasta.
– Koskaan ei tiedä minkälainen päivä tulee, kun on eläimiä. Kaikki ei mene aina putkeen, mutta hyvällä fiiliksellä tehdään, Tuomo selventää.
Turjansalon kanavilla esitellään Ylä-Markkulan tilaa monelta kantilta positiivisella otteella. Käydään hoitamassa emolehmiä, juottamassa vasikoita, keräämässä satoa pelloilta, korjaamassa tilan konekalustoa, rakentamassa tilamyymälää ynnä muuta.
Tyhjät jauhelihahyllyt
Maatilakokemus oli taustalla, kun Turjansalo lähti vetämään somekampanjaa maaseudun ja maatalouden hyväksi. Vuoden 2025 alkupuolella käynnistyneen kampanjan taustalla olivat muun muassa kannattavuuskriisi, alhaiset tuottajahinnat ja kauppojen tyhjät jauhelihahyllyt.
– Kun seuraa päivittäin maaseudun tilaa, niin tuli mieleen että jotain tarttis tehdä, Tuomo muistelee.
Heti alkuun Tuomo soitti satakuntalaiselle Amskille eli somettavalle Anne-Mari Tarkkiolle, joka innostui asiasta heti. Lopulta rinkiin saatiin 17 somettajaa eri puolilta maata ja kampanjan nimeksi tuli Parasta Ruokaa Suomesta.
Kaupunkilaistaustainen maajussi
Tuomo Turjansalo ei ole ihan perinteinen maajussi. Hän on somevaikuttaja, rengaskauppias ja karjankasvattaja Kouvolan Ylä-Markkulan tilalla Kymijoen varrelta. Tuomolla on suomenkarjaan kuuluvia emolehmiä, jotka oman lisääntymisroolinsa lisäksi laiduntavat Kymijoen kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa maisemassa.
Turjansalo ei ole maatalon poikia, mutta lapsena hän kävi usein Valkealassa tervehtimässä tuttuja lehmiä.
– Sieltä se ensimmäinen kipinä on lähtenyt, varmistaa Turjansalo.
Tilan oston myötä avautui mahdollisuus hankkia kotieläimiä. Ensin pohdinnassa oli lampaita. Loulta kotiin tuli nautoja. Eihän se lehmien hoito aina niin helppoa tai ennustettavaa ole, senkin Tuomo on oppinut. Mutta homma jatkuu, kun plussia on miinuksia enemmän.
Turjansalo on päättänyt, että kaikki liha, mitä tilalla tuotetaan, myydään suoraan kuluttajille. Homma paranee merkittävästi, kun piharakennuksen remontti tilamyymäläksi valmistuu.

Turjansalo palkittiin KoneAgriassa
Ahkera sometus maaseudun puolesta toi Tuomo Turjansalolle kunniamaininnan syksyllä 2025. Turjansalon työ maaseudun elämän ja ruoantuotannon esittelemisessä sosiaalisessa mediassa palkittiin lokakuussa KoneAgriassa Tampereella. ProAgrian valtakunnallinen Maaseudun puolesta -kunniamaininta jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Kunniamaininnan saivat myös Reisjärven Kangaskylän Maaseutuseura sekä Hirvilahden Kyläkauppa.

Videolla Tuomo Turjansalo kertoo, millaista on somettaa karjatilan arjesta.
Teksti, kuvat ja video: Lassi Lähteenmäki
Pidemmän version jutusta löydät joulukuun Nauta-lehdestä 5/2025!

