Laidunkausi lähestyy – viisi hyvää aitausvinkkiä!

Lehmiä laitumella

1. Aita on aina kokonaisuus

Aitausta tulee aina ajatella kokonaisuutena. Sähköpaimen on vain yksi osa tätä kokonaisuutta. Hyväkään paimen ei pelasta kokonaisuutta, jos itse aita on huono – tai päinvastoin. Aidan toimivuus riippuu aina kaikista osatekijöistä, kuten esimerkiksi aidan pituudesta, käytetyistä aitajohtimista eli aitalangoista, -köysistä tai -nauhoista, eristimistä ja liitoksista, aitaan osuvasta kasvillisuudesta ja maadoituksen toimivuudesta. Kun kokonaisuus toimii, aita toimii.

Lehmiä laitumella
Toimiva laidunaita tuo mielenrauhaa.

2. Oikea akkuvalinta pidentää merkittävästi akun käyttöikää

Kun haluat varmistua, että paimenen akku kestää mahdollisimman pitkään, valitse auton käynnistysakun sijaan vapaa-ajan akku. Vapaa-ajan akut soveltuvat käynnistysakkuja paremmin paimenten virtalähteiksi, sillä ne voi purkaa pienellä virralla pitkän ajan kuluessa varsin tyhjiksi ilman, että niiden kapasiteetti kärsii. Vapaa-ajan akun käyttöikä paimenkäytössä on aina pidempi kuin vastaavan käynnistysakun; hyvä vapaa-ajan akku voi antaa yhdellä latauksella jopa kaksinkertaisen käyttöajan samankokoiseen käynnistysakkuun verrattuna!

Akkuja
Auton käynnistysakun sijaan aitaaamiseen kannattaa valita vapaa-ajan akku.

3. Aitaan osuva kasvillisuus heikentää iskua

Aitaan kiinni osuva kasvillisuus aiheuttaa virran vuotoa aidasta maadoitukseen. Virtavuoto aiheuttaa jännitteen laskua, mikä tarkoittaa heikompaa iskua. Sadekelillä ongelma vielä moninkertaistuu. Aidanaluset voi siistiä niittämällä, mutta aidan voi toteuttaa myös niin, että alimmasta langasta poistetaan sähkö ruohon kasvaessa siihen kiinni. Tällöin alin lanka vedetään ihan omana kerroksenaan ja sähkö kytketään siitä pois joko korkeajännitekatkaisijalla tai yksinkertaisesti irrottamalla kerrokseen sähkön tuova hyppyliitos/liitokset.

Sähköaitaa kasvillisuuden seassa
Kesän mittaan aidalle saattaa käydä näin.

4. Huonot liitokset heikentävät sähkön kulkua

Mitä paremmin aitalangan sisällä olevat metallijohtimet koskettavat toisiaan liitoksen kummallakin puolella, sitä paremmin sähkö aidassa kulkee. Huonoissa liitoksissa metallijohtimet eivät kohtaa riittävän hyvin, jolloin sähkö kulku heikkenee. Solmut ovat tyyppiesimerkki huonosta liitoksesta. Niissä esiintyvä kipinöinti voi polttaa aikaa myöten metallijohtimet tai jopa koko langan poikki. Mitä enemmän huonoja liitoksia aidassa on, sitä enemmän ongelma kertautuu ja sen huonommin aita toimii. Toimivat liitokset toteutat metallisilla aitaliittimillä, jotka johtavat sähköä koko pinnaltaan.

Palaut sähkölanka
Kipinöinti voi polttaa aikaa myöten metallijohtimet.
Solmu aitalangassa
Solmut ovat tyyppiesimerkki huonosta liitoksesta.

5. Puutteellinen maadoitus on tavallisin syy aidan heikkoon tehoon

Sähköpaimenen aikaansaama iskun tuntemus syntyy, kun eläin koskettaa sähköistettyä aitaa ja sähkö kulkee aidasta eläimen kautta maahan, maata pitkin maadoituskankiin – ja maadoituskankien kautta takaisin paimeneen. Jos sähkö ei pääse takaisin paimeneen, iskuakaan ei synny.  Maadoituskankien tehtävänä on tarjota sähkölle väylä maaperästä takaisin paimeneen. Mitä toimivampi tämä väylä on, sitä varmemmin aidasta saa iskun. Puutteellinen tai virheellinen maadoitus onkin kaikkein tavallisin syy aidan heikkoon tehoon. Parantamalla maadoituksen ohjeiden mukaiseksi ja toimivaksi saat usein korjattua jo paljon aidan heikkoon tehoon liittyviä ongelmia.

Huonoja maadoituksia
Esimerkkejä huonoista maadoituksista.

Lisää asiaa aitaamisesta ja hyviä ohjeita löydät Ollin kotisivuilta!