Ahvenanmaan ilmasto sopii hyvin maidontuotannolle. Ympäröivä vesi pitää lämpötilanvaihtelut kurissa. Ahvenanmaan keväät ovat tosin aika usein kuivia ja se näkyy siinä, että maitoa tulee meijeriin tavallista vähemmän. Kuivuus hidastaa myös nurmen kasvua.
Ahvenanmaalla on tapana sanoa, että maito saa hyvää makua siitä, kun laitumella ja kesällä kerätyssä rehussa on mukana paljon yrttejä.
Juustoja tehtiin jo Kustaa Vaasan aikaan
Nuori ahvenanmaalainen Kristoffer Lundberg isännöi Saltvikissa maatilaa, jonka historiassa on vahva juuston aromi. Tämän Haga Kungsgårdin perusti Kustaa Vaasa 1500-luvulla. Näitä kruunun tiloja perustettiin Ahvenanmaalle enemmänkin. Vanhaan aikaan Ahvenanmaan merkittävillä tiloilla oli omia juustoja ja niitä vietiin paljon myös Tukholmaan.
1800-luvulla Haga Kungsgårdin tilalle perustettiin meijerikoulu ja sen nimeä kantava puoli vuotta kypsytetty aromaattinen juusto on yhä Ålandsmejerietin juustovalikoimassa.
Haga Kungsgårdin tila oli alkuvaiheen jälkeen pitkään ilman lypsykarjaa mutta vuonna 2013 Lundbergin tulon myötä lehmäinen elämä palasi tilan maille.
Kristoffer Lundberg osti hiljattain lähettyviltä toisenkin tilan. Lypsäviä on nyt yhteensä 700: Hagassa on 400 ja Gesterbyssä 300 lypsävää.
Helposti huollettavaan tekniikkaan luotetaan
Haga Kungsgård on Ahvenanmaan suurin maidontuottaja mutta lypsyrobotteja tilalta on turha hakea. Lundbergin mukaan saarimaakunnassa on kriittisissä paikoissa syytä välttää monimutkaista tekniikkaa, sillä huolto on kaukana vesien takana.
– On ajateltava toimivuutta, että osataan ratkaista ongelmat. Lypsyasema on helppo huoltaa ja korjata, Kristoffer Lundberg sanoo.
Tilan lypsyasemassa on paikkoja 2×13. Toisen tilan lypsyasema on samaa kokoluokkaa. Hagan lehmät pääsevät ulos jaloittelemaan kelien mukaan yleensä lypsyn jälkeen. Lehmät lypsetään 2-3 kertaa päivässä.
Hagan tilalta löytyy ayrshirejä ja holsteinia. Lundberg on mieltynyt jälkimmäiseen.
– Holstein toimii paremmin. Se lypsää hyvin ja on sopeutuvampi.
Lundbergin isännöimien tilojen palkkalistoilla on toistakymmentä työntekijää. Uutta väkeä tarvitaan aika-ajoin mutta osaajia on välillä vaikea saada.
Videolla Krstoffer kertoo tilastaan ja maidontuotannosta Ahvenanmaalla.
Pidemmän jutun Ahvenanmaan maidontuotannosta löydät lokakuun Naudasta 4/2023!
Teksi, kuvat ja video: Lassi Lähteenmäki