Juottoautomaatti toi helpotusta kasvattamon arkeen

Merijärvellä vasikkakasvattamoa pyörittävät Mikko ja Noora Salmu panostavat vasikoiden terveyteen ja hyvinvointiin, toisinaan jopa oman jaksamisensa kustannuksella. Apua on nyt onneksi saatu uudesta juottoautomaatista. ”Kenenkään ei tarvitsisi uuvuttaa itseään, kun voi helpottaa omaa työtaakkaa näiden laitteiden avulla”, isäntä toteaa.

 

Reipas nuori yrittäjä Mikko Salmu osti Merijärvellä sijaitsevan Laitalan tilan vuonna 2012 ja ryhtyi viljelijäksi. Isän lypsykarjatilalta oli kertynyt kokemusta karjan hoidosta, ja Mikko päätti perustaa vasikkakasvattamon. Snellmanin kanssa solmittiin vasikoiden kasvatussopimus vuonna 2013.

– Ensimmäisenä keväänä kasvattamoon saapui 50 sonnivasikkaa, jotka tulivat terninä ja lähtivät pois puolivuotiaina. Vuonna 2016 toiminta laajeni ja tilaa oli 75 vasikalle kolmessa eri osastossa. Tällä tavoin jatkettiin aina viime vuoteen asti, jolloin valmistui uusi kasvattamo. Tällä hetkellä vasikat kasvatetaan Atrian sopimuksella, Mikko kertoo.

 

Isäntä tervehtii vasikoita
Mikko Salmu tarttui tilaisuuteen ja osti naapurin tilan, kun ilmeni että sillä ei ollut jatkajaa.

 

Helppoa vasikoiden juottoa

Vasikoita on juotettu aiemmin tilalla vapaajuotolla sekä juottoautomaatilla. Riittävän toimivaa, vasikoiden hyvinvoinnin takaavaa ratkaisua ei kuitenkaan oikein ollut löytynyt.

– Vapaajuoton aikana tuli monesti yölläkin mietittyä, että mitenkähän ne vasikat siellä navetalla voivat, Mikko muistelee.

Viime vuoden lopulla Mikko tutustui Holm & Lauen valmistamaan CalfExpert -juottoautomaattiin. Suosituksia laitteesta oli saatu sekä eläinlääkäriltä että tutulta tuottajalta. Mikko sai myös tilaisuuden tutustua laitteeseen Helsingin Maatalouskonekonemessuilla.

– Erityisesti selkeä näyttötoiminto kiinnosti, ja kokonaisuudessaan laite vaikutti erittäin hyvältä. Kyselin myös itse kokemuksia tiloilta, joilla laite oli jo käytössä, ja se vakuutti entisestään.

CalfExpertin näyttö
CalfExpertin ohjelmisto on selkeä. Automaatin näytöltä on helppo seurata kaikkia vasikan tietoja, ruokintakäyriä, hälytyslistoja ja muita hyödyllisiä asioita.

Puolen vuoden käyttökokemus juottoautomaatista on saanut tilan väen enemmän kuin tyytyväiseksi hankintaan.

– Minulle oli kerrottu, että laite on helppokäyttöinen – ja se on todellakin pitänyt paikkansa, Mikko toteaa.

Juottoautomaatti on kytketty Wi-Fi-yhteydellä internetiin, ja eläinten seuranta onnistuu etänä. Päivitykset tulevat koneeseen automaattisesti.

– Mitään negatiivista ei ole ilmennyt. Erittäin selkeä käyttää, eikä tätä lomittajatkaan sekaisin saa! Uuden automaatin myötä voimme nukkua huoletta yöt, ja tarvittaessa voin mobiilisovelluksesta tsekata vasikoiden tilanteen, Mikko kiittelee.

Isäntäväki ja Calfexpert
Isäntäväki kehuu CalfExpertiä helppokäyttöiseksi ja selkeäksi. Mikko on erityisen tyytyväinen laitteen huolto- ja varaosapalveluihin.

Tasainen kasvu ja vähemmän ripuleita

CalfExpert pesee itsensä automaattisesti kahdesti päivässä hapan- ja emäspesuaineella.

– Se on huomattava etu verrattuna perinteiseen hapanjuottoon. Lisäksi laite tarjoaa jokaiselle juomaluvan saaneelle vasikalle yksilöllisen annoksen, ja puhdistaa tutit juomisen jälkeen. Laite tunnistaa vasikat e-korvamerkeistä, Mikko kertoo.

Mikko on havainnut vasikoiden kasvussa ja terveydessä merkittäviä parannuksia.

– Vasikat ovat kasvaneet tasaisemmin ja ripulitapaukset ovat vähentyneet. Olen ollut tyytyväinen siihen, että laite ilmoittaa mahdollisista sairastumista, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin ja sairauksien ehkäisyn. Tämä on pelastanut usean vasikan hengen ja tuonut suurta helpotusta itselleni.

Calfexpert toimii mobiililaitteessa
Tarvittaessa mobiilisovelluksesta voi tsekata vasikoiden tilanteen vaikka keskellä yötä, Mikko Salmu kertoo.

Mikko on ottanut käyttöön myös laitteeseen lisäosana saatavan jauhelisäannostelijan, johon hän lisää säännöllisesti ennaltaehkäisevää ripulilääkettä, eli käytännössä maitohappobakteereja.

– Tämä toimenpide on osoittautunut erittäin tehokkaaksi. Vasikoilla ei ole esiintynyt käytännössä ollenkaan ripulitauteja, Mikko kertoo.

Mikko suosittelee automaattia erityisesti niille tiloille, jotka haluavat helpotusta vasikoiden juottamiseen.

– Kenenkään ei tarvitsisi uuvuttaa itseään, kun voi helpottaa omaa työtaakkaa näiden laitteiden avulla. CalfExpertin käyttö vapautti aikaa muuhun elämään ja toi helpotusta arkeen, Mikko kiittelee.

Vasikka juo automaatista
Juottoyksikköön saatavan näytön avulla vasikoiden tietojen seuraaminen on kätevää, vaikka CalfExpert-juottoautomaatti ei olisikaan lähellä. Näytöltä näkee mm. vasikan numeron sekä jäljellä olevan juottomäärän ja hälytystilan.

Lopuksi vinkki

Mikko antaa vielä vinkin muille karjanomistajille:

– Panosta laadukkaaseen juomaan, ja anna mieluummin hieman yläkanttiin kuin liian vähän. Tämä näkyy positiivisesti taloudessa. Säästöliekille ei kannata lähteä. Olemme huomanneet, että säästämme huomattavan summan rahaa, kun ei tarvitse ostaa maitojauhetta niin paljoa.

– CalfExpertin käytössä maitojauheen hukka on vähäisempää kuin vapaajuotossa. Aluksi annamme juomaa maksimissaan 10 litraa päivässä 30 päivän ajan, ja vähitellen annosta pienennetään 60 päivän kuluessa.

Teksti ja kuvat: Juha Kauranen

Lue lisää CalfExpertistä

 

Pidemmän version jutusta voit lukea lokakuun alussa ilmestyvästä Nauta-lehdestä 4/2023.