Kevään ja kesän aikana Hollolan hiehoasemalle saapui peräti 25 uutta hiehoa, joista yhdeksän holsteineja ja 16 ayrshire-rotua. Holsteinhiehojen valintahetken NTM-arvo on keskimäärin 36,4 ja ayrshirehiehojen 24,8. Tätä kirjoitettaessa hiehoasemalla on 39 ayrshire-, 26 holstein- ja 2 jersey-hiehoa.
Tänä vuonna tammi-elokuun aikana ayrshire-hiehoilla on tehty 184 IVF-munasolujen (joista tuotetaan ”koeputkialkioita”) keruutapahtumaa, joista on saatu yhteensä 891 siirtokelpoista alkiota, eli 4,4 alkiota sessiota kohden. Huuhteluja ayrshire-hiehoilla on tänä vuonna ollut 34, joista on saatu 183 siirtokelpoista alkiota, eli alkiosaanto huuhtelua kohden on 5,4. Yhteensä ayrshiresta on siis saatu 1074 siirtokelpoista alkiota.
Holstein-rodusta on vastaavana aikana tuotettu yhteensä 725 siirtokelpoista alkiota. Huuhteluja holstein-hiehoilla on ollut 27, joista alkiosaanto on ollut 172 hyvää alkiota eli 6,4 alkiota huuhtelua kohden. IVF-munasolujen keruukertoja on ollut holstein-hiehoilla 128 kpl. Näistä on saatu 553 siirtokelpoista alkiota eli 4,3 sessiota kohden.
Jersey-hiehoista on tänä vuonna saatu yhteensä 42 siirtokelpoista alkiota yhdeksän munasolujen keruukertatapahtuman jälkeen, eli saanto on ollut 4,7 käyttökelpoista alkiota sessiota kohden.
Alkiosaannot ovat siis hyvällä tasolla, varsinkin IVF-menetelmän kautta. Varsinainen haluttu lopputuote on kuitenkin se terve ja hyvinvoiva vasikka. Alkioista saatua vasikkaprosenttia halutaan korkeammaksi, ja yksi askel eteenpäin on IVF-alkioiden siirrot tuoreena. Nämä tuoresiirrot aloitettiin syyskuussa.
Tällä hetkellä holstein-hiehoja ostetaan muun muassa seuraavista sonneista: VH Fuel, Gipsy, Newyear, Sandiago, Savor PP, Stinger ja Sekur PP. Kiinnostavaa genetiikkaa ja samalla huippu-NTM-arvon hiehoja löytyy esimerkiksi CRV:n sonnista Peak Mecanico sekä sonneista VH Sims PRC ja VH Aladdin.
Punaisten rotujen hiehojen isistä löytyy tällä hetkellä muun muassa VR Hymy P, Havcar P, Frape P, Berner ja Bertil. VR Florian-hiehoista nousee parhaimpia NTM-arvoja. Tulossa on ostoihin hyviä tyttäriä esimerkiksi sonneista VR Vaccin P, Wanna, Wasp, Huurre, Vinci P ja Ulvar. Suomalaisesta huippusonnista VR Eicca ei aikoinaan saatu laadukasta pakastesiementä jakoon lainkaan, mutta sen tuoresiementä käytettiin muutamissa huuhteluissa Tanskassa, ja yksi tytär tuli ostoihin alkiotuotantoon elokuun arvostelusta.
Hollolan aseman uusimmat tulokkaat
Ayrshire-hiehoista ostettiin asemalle seitsemän nupogeenin kantajaa, joista kaksi on homotsygoottinupoja. Viking Valontuojan NTM-arvo ei ole parhaasta päästä (+18), mutta sen isänä on erisukuinen norjalainen sonni Finsland P, emänisänä tutumpi VR Fargo P. Valontuoja PP on lähtöisin Pohjan Maito Oy:n karjasta.
Toinen homotsygootti hieho Viking Yanis PP (+23) on lähtöisin Kruunupyystä Johnny Sjölindin tilalta. Yanis PP:n isä on VR Havcar P ja emänisä VR Vuk P. Yaniksessa yhdistyvät myös erinomaisesti maidon korkeat pitoisuudet, utareen terveys ja -rakenneominaisuudet.
Ayrshire-hiehoista vielä erikseen mainottakoon Pärnäsmäen Veisu (+25), joka on lähtöisin Pielavedeltä Jauhiainen MTY:sta. Sen isänä on VR Hrivik ja emänisä on VR Vilperi. Veisun emän luokituspisteet ovat VG87. Veisu on maitoprofiilin hieho, josta saa maitokilojen lisäksi hyvää hedelmällisyyttä, nopealypsyisyyttä, helppoja poikimisia ja sekä utare- että jalkarakennetta. Olisiko suvussa myös puhelahjoja, kun Veisun emälinjan nimet ovat Runo, Monologi ja Impro.
Ykdeksästä holstein-hiehosta jopa viisi on Viking-alkio-ohjelmasta lähtöisin. Näistä Viking Viikonlopulla on paras NTM-arvo (+43). Vaikka sen isänä on VH Sims PRC, valitettavasti se ei ole nupogeenin kantaja, kylläkin punaisen värigeenin kantaja. Emänisä on Stuart. Viikonloppu tulee Pohjan Maito Oy:sta.
Huippu NTM-arvon hiehoja ovat myös muun muassa Lahden Jaakon ja Marjon tilalta kotoisin oleva Harjun Vilja (+38) Kemijärveltä sekä Mty Suvannon karjan Suvannon Ylläri RC (+38) Kärsämäeltä. Yllärin isänä on Shake Red ET ja emänisä on VH Hilmar P. Ylläri omaa maitoprofiilin ja maitokilojen lisäksi se periyttää muun muassa nopealypsyisyyttä ja hyvää hedelmällisyyttä. Viljan isä on VH Reward ja emänisä VH Yngvar ET. Emän luokitus on VG85. Vilja on tasaisen hyvä periyttäjä taloudellisesti tärkeissä ominaisuuksissa, erityisesti tuotoksessa maidon pitoisuuksineen.
Teksti: Johanna Aro, VikingGenetics
Kuvat: Johanna Vataa
Kaikkien viime erässä saapuneiden hiehojen tiedot näet alla olevasta taulukosta. PDF-muodossa voit tarkastella taulukkoa täällä.
Hiehon NTM-arvo ja sijoitus isäryhmässä on valintahetken tilanne.