Ensiapua kipeille sorkille

Kun lehmä ontuu, yhdeksän kertaa kymmenestä syy löytyy sorkasta, kertoo sorkkasairauksiin perehtynyt eläinlääkäri Aino Wainio Emovet Oy:stä. Osalla tiloista kiinnostus sorkkiin on kasvanut, ja jotkut ovat jopa hankkineet oman sorkkahoitotelineen ja opiskelleet hoitamaan sorkkia itse. Akuuttiin sorkkavaivaan voikin hyvin antaa itse apua, kunhan tietää mitä tekee.

 

Yleisimmät sorkkavaivat sorkkahoitajien merkintöjen perusteella vuonna 2019 olivat tartunnalliset sorkkasairaudet, vertymät anturassa ja anturahaavaumat, jotka ovat periaatteessa saman sairauden lievempi ja vakavampi muoto, sekä valkoviivan repeämä.

Sorkkavaivat voivat kroonistua, mikäli niitä ei hoideta.

– Esimerkiksi anturahaavauma kroonistuu, jos sitä ei hoideta ajoissa. Sorkan sisäosiin tulee peruuttamattomia muutoksia, jotka altistavat lehmän entistä herkemmin uusille haavaumille. Eikä ole kiva olla koko ajan kipeänä, Aino Wainio toteaa.

Hankkisinko oman telineen?

Tilojen omat sorkkahoitotelineet ovat yleistyneet. Wainio näkee tämän positiivisena asiana.

– Siinä on kaksikin etua. Ensinnäkin, mikäli tilalla käyvä sorkkahoitaja pystyy työskentelemään tilan omalla telineellä, tilan tautiriski pienenee selvästi. Ja sorkkahoitajaltakin säästyy aikaa ja työtä, kun hänen ei tarvitse pestä ja desinfioida omaa telinettään.

– Toiseksi, kun tilalla on oma teline, on helppo antaa akuutisti ontuvalle sorkkavaivaiselle nopeaa ensiapua. Tämän voi tehdä joko itse tai eläinlääkärin kanssa yhdessä.

Mitä sitten pitäisi osata, jos haluaa hoitaa omien lehmiensä sorkkia itse?

– Jos on aivan ummikko eikä omaa mitään aiempaa kokemusta sorkkien hoidosta, kehottaisin hakemaan tietämystä esimerkiksi kurssilta tai pyytämään omaa sorkkahoitajaa tai eläinlääkäriä opastamaan aiheessa.

Sorkkahoitokursseja karjanomistajille järjestävät useat tahot ympäri suomea, esimerkiksi Wainion oma työnantaja Emovet Oy.

Kurssille kannattaa suunnata jo silloin, kun vasta suunnittelee oman telineen hankintaa, Wainio vinkkaa.

Kurssilla oppii akuutin ensiavun

Jos taitaa sorkanhoidon hyvin, oman karjan sorkat voi toki hoitaa vaikka kokonaan itse. Useimmiten maitotilalla on kuitenkin tarpeeksi töitä jo muutenkin, joten ennaltaehkäisevä sorkkahoito on kätevintä ulkoistaa ammattilaiselle ja hoitaa itse vain akuutit tapaukset.

– Itse opetan kursseilla vain akuuttia sorkkahoitoa. Jos karjassa on vähän lehmiä, voi toki olla houkutteleva vaihtoehto hoitaa sorkat kokonaan itse, koska sorkkahoitajalle ei muodostu isoja säännöllisesti hoidettavia ryhmiä, vaan hoidettavia on aina vain jokunen kerrallaan. Jos haluaa itse hoitaa sorkat, suosittelisin kyllä käymään ihan sorkkahoitajille tarkoitetun koulutuksen, Wainio toteaa.

– Mutta ainakin isolla tilalla homma kannattaa kyllä ulkoistaa.

Karjanomistajille tarkoitetuilla lyhyillä kursseilla opetellaan antamaan ensiapua akuutisti ontuville: tunnistamaan erilaisia vaivoja, vuolemaan sorkkia ja kengittämään.

Kengittämällä eli kiinnittämällä sorkkakenkä terveeseen sorkanpuoliskoon saadaan siirrettyä painoa pois kipeältä puoliskolta, se on siis ensiapua akuutisti ontuvalle. Sen jälkeen sorkka on toki hoidatettava sorkkahoitajalla tai eläinlääkärillä. Kipeän kohdan löytää sorkasta pihdeillä puristamalla, sorkkapuukolla tai vaikka jakoavaimella koputtelemalla.

– Sorkkakengän laitto kannattaa opetella ja tehdä ajatuksella. Jos kenkä irtoaa epäonnistuneen liimauksen takia heti, ei siitä ole mitään hyötyä. Jos kengän liimaa väärin, voi jopa aiheuttaa lehmälle vielä enemmän kipua, Wainio varoittaa.

Teksti: Sanna Lohenoja
Kuvat: Aino Wainio ja Sanna Lohenoja

Koko jutun sorkkien ensiapuhoidosta voit lukea lokakuun Nauta-lehdestä 4/2020!

 

Kiinnostavatko sorkat? Tsekkaa nämä linkit!

Miksi lehmä ontuu? – Katso ilmainen webinaari!

Aino Wainion seuraava sorkkahoitokurssi Ahlmanin opistolla lokakuussa