Nopea reagointi pitää naakat loitolla

Linnojen ja kirkkojen koloissa pesineen kulttuurilintu naakan maine alkoi ryvettyä, kun kanta kasvoi ja lintu alkoi nokkia rehupaaleja ja availla herneenpalkoja. Tämän takia naakkaparveen tähdätään nyt kiikarin lisäksi myös haulikolla.

 

Mietoistenlahti on yksi Suomen tärkeimmistä lintuvesistä. Sen rannoilla ja torneissa kiikaroidaan lintuja varsinkin muuttoaikoina. Tämän varsinaissuomalaisen lahden rannalla asuu myös maanviljelijä Henri Hartikainen perheineen ja lehmineen.

Isännän korva poimii herkästi varsinkin naakan haukahtelevan äänen, sillä naakkojen saapumiseen pitää reagoida nopeasti. Sen hän on oppinut viime vuosina. Tilalla on paaliteippiä, erilaisia karkottimia ja haulikko mustaa lintua varten.

Rehupaalien tuhoaja

Varislintuihin lukeutuva naakka on nokkela eläin ja se oppii nopeasti uusia keinoja löytää ravintoa. Nautatiloilla naakka on merkittävä ongelma, koska se nokkii rehupaalin muovit täyteen reikiä. Sen on huomannut myös Henri Hartikainen.

– Paalasin illalla myöhään säilörehua, kun sade uhkasi tulla yöllä. Aamulla kun mentiin keräämään paaleja sateen jälkeen, niin lähes kaikki 50 paalia oli hakattu, Hartikainen sanoo.

Hakatut paalit on paikattu teipillä ja tuotu pellolta metsänreunalle suojaan. Teippaaminen on iso työ ja monesti pitää ensin pestä naakan jätökset pois paalista, jotta teippi tarttuu.

Jos paaleja ei paikkaa, paali menee nopeasti pilalle, kun ilma pääsee naakan hakkaamista koloista sisälle. Hakattuihin paaleihin Hartikainen on törmännyt viimeisen viiden vuoden aikana toistuvasti.

Hartikaisen teorian mukaan naakka uskoo muovin sisällä olevan syötäviä toukkia tai matoja, sillä rehupaali ritisee ja elää hiljalleen. Tänä kesänä Pietinmäen tilalle hankittiin läpinäkyvää paalimuovia ja se tuntuu vähentävän nokkimista. Kun muovin läpi ei näy liikettä, naakka jättää yleensä paalin rauhaan.

Henri Hartikainen on harmissaan. Tämä rehu paalattiin tänä kesänä myöhään illalla ja seuraavana aamuna paalit olivat täynnä naakan tekemiä reikiä. Nopea paikkaaminen pelastaa ison osan rehusta.

Naakka oivaltaa huijauksen

Älykästä naakkaa on vaikea harhauttaa. Varoitusääniä tai laukauksia ohjelmoidusti toistava laite toimii jonkun aikaa, mutta ei kovin pitkään. Uusin villitys on karkotin, joka tunnistaa äänen perusteella lähestyvän lintuparven. Kun esimerkiksi naakkaparvi saapuu, laite alkaa soittaa juuri naakan luontaisen vihollisen ääniä. Näitä laitteita on Suomessa vielä harvakseltaan.

Yksi kohtalaisen hyvä keino on sijoittaa paalit metsänreunaan. Naakka aristelee puiden varjoon menemistä, sillä oksien lomassa saattaa väijyä petolintu. Hartikainen käyttää tätä keinoa, mutta Mietoisten avarassa maisemassa sopivia paikkoja ei ole riittävästi.

Tänä kesänä naakat ovat pysyneet aika hyvin poissa Hartikaisen tilan pihapiiristä. Tähän on auttanut haulikko ja nopea reagointi. Hartikainen on ollut valppaana ja paukutellut välittömästi, kun naakkaparvi on ensimmäistä kertaa saapunut tilan lähistölle.

Naakat pääsevät helposti penkomaan lehmien apetta Mietoisissa.

Elokuun tempaus lämmitti keskustelua

MTK:n Pohjanmaan ja Satakunnan tuottajaliitot järjestivät elokuun alussa tempauspäivän, jolloin lähdettiin naakkajahtiin leveällä rintamalla yhdessä metsästysseurojen kanssa. Operaatio onnistui MTK Etelä-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Aki Perälän mukaan hyvin. Metsästäjät lähtivät liikkeelle ja saalista tuli paikoin hyvin.

Tempaus sai tosin lintuharrastajat takajaloilleen ja keskustelu kävi sosiaalisessa mediassa kuumana. Tämän takia metsästäjät ovat pitäneet tempauksen kommentoinnissa matalaa profiilia.

Perälän mukaan tavoitteena oli saattaa lehmätilat ja metsästäjät yhteen, jotta naakat saataisiin peloteltua pois tilakeskuksista. Perälä toivoo, että nautatilat olisivat jatkossa vieläkin rohkeammin metsästysseuroihin yhteydessä, jos naakkaongelma vaivaa. Yksi tempauspäivä ei riitä, yhteistyö tilojen ja metsästäjien välillä pitää Perälän mukaan olla tiiviimpi.

Kenttäpäällikkö sanoo MTK:n olevan valmis lähtemään mukaan vaikka piipunverkotustalkoisiin. Naakka pesii hylätyissä taloissa ja varsinkin niiden piipuissa. Urakka on iso, sillä maaseudulla on paljon hylättyjä rakennuksia.

Katso lyhyt video, jossa Henri Hartikaisen mietteitä naakkaongelmasta.

Teksti, kuvat ja video: Lassi Lähteenmäki

Lue koko juttu, mm. Merikarvialla lihakarjaa kasvattavan Teppo Aholan kokemuksia naakkojen karkottamisesta lokakuun Nauta-lehdestä 4/2020!

 

Apua lintujen karkottamiseen

BirdAlert on lintujen karkotin, joka kuuntelee lähistöllä olevien lintujen ääniä ja karkottaa ne peloteäänellä. BirdAlert soveltuu erityisesti maatiloilla harmia aiheuttavien naakkojen, hanhien, lokkien sekä pienlintujen, kuten kottaraislajien pelotteluun pois rehusiilojen ja muiden kriittisten alueiden lähistöltä sekä pelloilta. Toimintasäde yltää 250 metriin asti.

Tuote löytyy Faban verkkokaupasta.