Nauta-lehti kyseli tammikuussa Sarka-näyttelyssä satunnaisilta karjanomistajilta, genomitestaavatko he karjansa naaraita, ja mitä hyötyä tuloksista on.
Sanna Savunen, Tuomikylä (Ilmajoki)
Sanna kertoo pitävänsä 65-päistä lypsykarjaa yhdessä aviomiehensä Markon kanssa. Yhden robotin navetassa on 60 holsteinia ja 5 ayrshireä.
– Aloitimme lupaavimpien hiehojen testauksen jo muutamia vuosia sitten. DNA-merkit otimme käyttöön viime vuoden alusta ja nyt testaamme kaikki lehmävasikat. Emme ole mukana LD-projektissa, mutta testaus kannattaa silti. Sehän kertoo eläinten tason selvästi. Olemme saaneet yllättävän hyviä tuloksia.
*********************
Päivi ja Esko Pennanen, Kiuruvesi
Lypsykarja, 33 ayrshireä.
– Meillä on nyt vuosi takana LD-projektissa, ja sinä aikana olemme testanneet kaikki hiehot. Aiemmin testasimme vain muutamia eläimiä. Olemme saaneet positiivisia yllätyksiä ja arvot ovat koko ajan parantuneet. Jatkamme ehdottomasti ja pian siirrymme DNA-merkkien käyttöön.
*********************
Veli-Mikko Suihkonen, Suonenjoki
Myös Veli-Mikolla on 33 ayrshireä.
– Lähdin mukaan LD-projektiin heti alusta alkaen. Näin asiasta ilmoituksen ja en sitä sen kummemmin miettinyt. Testaukseen käytän Tegoa. Kokemukset ovat olleet hyviä. Nyt löydän parhaat ja huonoimmat yksilöt aikaisessa vaiheessa. Yllätyksiä on puolin ja toisin, eikä oikeita valintoja olisi pystynyt tekemään ilman testiä.
Teksti ja kuvat: Mikko Säynäjärvi, Faba