Uusia hiehoja Hollolaan

Hieho

Elokuussa Hollolaan saapui neljä uutta hiehoa Ruotsista ja syyskuussa oli kotimaisten hiehojen kuljetusvuoro, niitä tuli myös neljä. Lokakuussa hiehoasemalle saapui peräti kahdeksan uutta hiehoa naapurimaasta. Tässä muutama poiminto, listauksen kaikista hiehoista löydät jutun lopusta.

 

Krekilän Suomi tuli Hollolaan syyskuussa. Sen NTM on +34, isä VH Belland, emänisä VH Bolus ja emänemänisä VH Gregor. Sen vahvuuksia on tuotos, maidon pitoisuudet ovat huippuluokkaa. Suomi periyttää hyvää hedelmällisyyttä, utare- ja sorkkaterveyttä sekä helppoja poikimisia. Utareindeksi on 115, utarerakenteen vahvuudet löytyvät takakiinnityksestä ja muodosta. Suomi on lähtöisin Kokkolasta, Krekilän Timon, Veijon ja Hanna-Marin tilalta. Suomen emä Nelisse (VG 86) on poikinut nyt kolmasti ja paras 305 pv tuotos on 10879 kg huippupitoisuuksin: rasva-% 4,9 ja valkuais-% 4,2.

Hieho
Krekilän Suomi

VG Täyskympin (isä VR Ture) emälinja on mielenkiintoinen jalostuksen läpileikkaus. Somerolainen Sakari Oksanen kasvatti Ysikymppi-lehmän (isä N.Ooppium), joka osoittautui vahvaksi periyttäjäksi ja kestäväksi maidontuottajaksi. Vuoden 2010 huuhtelun tuloksena sille syntyi yhteensä kahdeksan alkiovasikkaa, joista yksi on Lakialan Isokymppi. Se kävi hiehona tuottamassa alkioita Suontaan Kartanossa, joka silloin toimi VG:n hiehoasemana. Isokymppi palasi kotitilalleen ja lypsää edelleen siellä 8 kertaa poikineena. Hiehohuuhteluista alkioita ostivat muun muassa Kati ja Ari Luukkonen Sonkajärveltä. He huuhtelivat Asmo Luckykymppiä ja saivat alkiovasikan Kuuselan Megakymppi. Se lypsää nyt tilalla neljä kertaa poikineena. Luukkoset myivät Megakympin vasikan, Kuuselan Oikokympin (isä VR Fitari), VG:lle vuonna 2018. Oikokymppi, NTM +30, lypsää tätänykyä Luken Jokioisten tutkimusnavetassa kaksi kertaa poikineena, ja VG osti sen jälkeläisen Täyskympin Lukelta. Sen NTM-arvo on +31 ja sillä on erittäin tasainen indeksirivistö.

Hieho
VG Täyskymppi

Saga oli yksi elokuun ruotsalaishiehoerässä saapuneista. Sen emä Kangastalon Pätevä ostettiin Toholammilta Jarmo Järvenojalta vuonna 2018. Pätevän alkioita siirrettiin sekä Suomessa että Ruotsissa. Saga on syntynyt alkioiden vastaanottajakarjassa Ruotsissa, josta se siirtyi Hollolaan alkiotuotantoa varten. Pätevä puolestaan lypsää nyt Helsingin yliopiston Viikin karjassa ensikkona. Sagan NTM on +33, isä VR Firewar, emänisä VR Sotiisi ja emänemänisä VR Capri.

Hieho
Saga

Rölla2, joka on niinikään alkiona viety Hollolasta Ruotsiin, saapui lokakuun ruotsalaiserässä. Nyt se palasi upeana hiehona tuottamaan alkioita, kuten emänsä. Rölla2:n NTM on +29, isä VR Firewar, emänisä VR Urjala ja emänemänisä VR Vimpula. Rölla2:n emä lypsää Minkiön tutkimuspihatossa Jokioisilla ensikkona ja saanut VG 85-luokituksen.

Hieho
Rölla2

Teksti: Johanna Aro, Breeding Specialist, VikingGenetics
Kuvat: Riina Koivulahti

Kaikki viimeisimmän erän hiehot:

Hiehotaulukko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jutun voit lukea myös joulukuun Nauta-lehdestä 5/2021.