Uusia hiehoja Hollolan hiehoasemalle

Hiehoja navetassa

Toukokuussa Hollolaan saapui 12 uutta hiehoa; neljä holsteinia ja kahdeksan ayrshirea. Peräti neljä näistä on nupoja.

Viking Tiikeri PP (NTM +23) on homotsygootti nupo. Isä on norjalainen Jo-Onstad P, jonka ei. on tuttu VR Uudin. Tiikerin emä on Hollolassa alkiotuotannossa ollut Kuivaharjun Riemu P, jonka isänä on nupoutta moniin sukuihin antanut VR Fanof P. Tiikeri saapui Hollolaan Humppilasta, Kallioisten tilalta, jonne Luken vasikat menevät kasvamaan Jokioisten Minkiön navetasta.

Myös kahden heterotsygoottinupon hiehon, Viking Talvi P:n ja Tzatziki P:n, takaa löytyy VR Fanof P. Talvi (NTM +34) on lähtöisin Tervalan Eeron tilalta, jonne se siirrettiin tuorealkiona hiehoasemalta. Talven emä on Hepo-Ojan Ripsa P ja isänä on VR Vuk P. Tzatziki (NTM +35) puolestaan tulee Pihtiputaalta Mty Hollannin tilalta, jonne se siirrettiin pakastealkiona. Tzatzikin emä on Sydänmaan Siro P ja isä VR Wanted. Viking Taju P:n (NTM +27) takaa ei löydy Fanofia, vaan sen isä on VR Hessu P ja emä Viking Runo. Sekä Runo että Taju ovat syntyneet Hämeenlinnassa Kirjavaisen Annen ja Juhan tilalla, jonne ne on siirretty alkioina.

Hiehoja navetassa
Hiehoja Hollolan navetassa. Etualalla Leppämäen Tyrni, takana Lamminrannan Daisy.

Holstein-hiehot Lammenrannan Tuomenkukka ja Daisy ovat samasta emästä, Rantakukasta. Liisa ja Petri Rojon tilalla Siilinjärvellä Rantakukalle tehtiin VG-sopimushuuhtelu, josta tähän mennessä on syntynyt neljä lehmävasikkaa; Daisy, Terälehti, Tuoksuherne ja Daalia. Kaksi lisää tuli omasta poikimisesta, kaksoset Tuomenkukka ja Tulilatva. Huuhtelussa käytettiin kahta sonnia, kuten nykyisin lähes aina, ja niinpä alkiosisaruksilla esiintyy tasaisesti kahta eri isää. Daisyn (NTM +38) isä on Stuart ja Tuomenkukan (NTM +33) Metro.

Myös Pynnönniemen Tanhupallo (NTM +30) on VG-sopimushuuhtelusta Pekka Hyvöseltä Hankasalmelta. Isä on VR Vimma ja emä Rosie, joka nyt tuottaa ensikkokauttaan ja on hienosti luokitettu VG 88. Rosien emä on kolmasti poikinut Odessa, joka niin ikään on saanut loistavat rakennearvostelut (VG 85). Odessan emäkin, LadyGaga, lypsää karjassa täyttä häkää 50-tonnarina ja 6 kertaa poikineena.

Hiehojen yhteenveto kokonaisuudessaan näkyy alla olevassa taulukossa. PDF-muodossa löydät taulukon täältä.

Taulukko

Teksti ja kuva: Johanna Aro, VikingGenetics

Jutun voit lukea myös Nauta-lehdestä 3/2022