Jään uskomaton vuosi – 21 851 kg ja 20 alkiota!

Mauri Kuhan silmäterä ja ennätyslehmä Jää on jo tottunut poseeraaja kameralle.

Ei ole Simojoessa vettä ehtinyt virtaamaan kuin muutamia vuosia, kun Mauri Kuhan tilalla Ranualla vuonna 2010 oli navetasta jäljellä vain savuavat rauniot. Eläinaineksesta ei jäänyt liioin jäljelle kuin kuormallinen laitumella olleita hiehoja. Nyt ollaan tasolla, johon tuskin monikaan uskoi – paitsi ehkä tilanväki itse. Keskimääräinen maitotuotos oli tilalla vuonna 2017 jo 12 800 kiloa!

Niin hirveää kuin navettapalo onkin, tarkoitti se uuden aikakauden alkua Kuhan tilalla. Vuoden 2012 helmikuussa otettiin käyttöön uusi, kahdella robotilla varustettu pihattonavetta. Eläinainesta haalittiin kokoon monesta suuntaa. Pääosin lähikunnista, mutta joitain eläimiä hankittiin myös etäänpää.

Kenties parhaat eläinostot tehtiin lopettamassa olleesta Lea ja Pekka Vainion karjasta Simossa.

– Olin menossa ostamaan muutamaa lehmää heidän pihattokarjastaan. Kun näin karsinasta jalkeille nousevaa nuorkarjaa ja vasikoita, päätin että tässä on koitettava hieroa kauppaa koko karjasta, toteaa  Mauri Kuha.

Kaupat saatiin hierottua, ja niihin pohjautuu myös Jään syntytarina. Mauri muistelee Vainioilta tulleen heille kymmeniä eläimiä. Näiden joukossa oli myös tulevan suomenennätyslehmän emä Senssi (isä D. Dalby), joka oli tiineenä sonnista D. Etoto. Tästä yhdistelmästä syntyi holstein-lehmävasikka Jää loppuvuodesta 2012.

Huippu alkiotuottaja

Jää poiki hieman yli 2-vuotiaana. Ensikkokauden maitomääräksi muodostui 305 pv ajalta jo komeat 13 161kg. Mutta parempaa oli luvassa, kun toinen poikiminen koitti marraskuussa 2016. Umpikauden ja poikimisen jälkeisen ajan terveenä ollut lehmä herui parhaina päivinään yli 80 maitokilon lukemiin.

Tästä alkoi kytemään ajatus mahdollisesta alkiohuuhtelusta – kun näin hyvä lehmä on karjaan saatu, haluttiin toki Jään perimää lisätä karjassa. Loppukevään 2017 aikana toteutettiin tilan ensimmäinen alkiohuuhtelu, ja tuskin parempaa lopputulosta olisi voinut toivoa. Jää täräytti kaikkien kummastukseksi 20 pakastuskelpoista sukupuolilajiteltua alkiota! Samalla kertaa huuhdeltu hieho jäi alkiomäärässä neljään.

Jään tytär Lammi on kuvauksellinen ensikkolehmä, jonka ensikauden tuotos 305 pv osalta hipoo jo 15 tuhatta. Kuvassa myös Matti Kuha.

Maitoisuus on geeneissä

Onnistunut alkiohuuhtelu ei merkittävästi haitannut huipussaan ollutta tuotoskautta, sillä hienoinen maitomäärän väheneminen huuhteluohjelman aikana palautui miltei entiselle tasolleen piakkoin. Kun vuosi edettiin loppuun, oli Jää jo tiineenä, ja vuoden 2017 maitomäärä näytti ennätyksellistä 21 851 kilon lukemaa. Sillä kiilattiin kaikkien aikojen tilaston kärkeen.

– Huippulaatuinen säilörehu on ensisijainen tekijä korkeissa tuotoksissa, sanoo Mauri.

– Lisäksi hirveä säilörehun syöntikyky mahdollistaa Jään kaltaisia maitomääriä, lisää tilatyöntekijä Matti Kuha.

Jään ensimmäinen tytär Lammi (isä K. Iivari) on näyttänyt jo maitoisuutensa. Ensikkokauden maitotuotokseksi muodostui 305 pv osalta jo miltei 15 000kg! Maitoisuus on siis epäilemättä geeneissä.

Jää on tämän jutun ilmestyessä poikinut juuri kolmannen kerran. Sen alkioistakin on jo saatu vasikoita, muun muassa yksi sonni joka on par’aikaa testissä VG:lle. Osa alkioista myytiin ja muutamia on siirtämättä.

Melkoinen tarina ja melkoinen vuosi yhdelle lehmälle!

Teksti ja kuvat: Harri Marjeta, Faba

Katso parhaat elinikäis- ja vuosituotokset täältä!