Eläinlääkäri Kirsi Vartia luennoimassa kurssilla. (Kuva: Pia Back)
Millaista on tilasiementäjän arki, kun koulutus on ohi ja siemennykset tulevat osaksi navetan työvaiheita? Onko siemennystekniikassa tarkentamista tai herääkö mielenkiinto tietää enemmän?
Pohjois-Karjalan aikuisopisto järjestää tarpeen mukaan tilasiementäjille jatkokoulutusta, jossa keskitytään siemennystekniikkaan, tiineystarkastuksiin ja munasarjadiagnostiikkaan, sekä teoriassa että käytännössä.
Maaliskuussa järjestettiin kolmepäiväinen koulutus, jossa kouluttajina toimivat hedelmällisyyteen erikoistuneet eläinlääkärit Kirsi Vartia ja Iris Kaimio Emovetistä sekä Faban kokeneet seminologit. Koulutukselle hyvät puitteet mahdollisti HKScanin teurastamo Outokummussa.
Teoriaa ja käytäntöä
Koulutuksen aluksi kerrattiin oikea siemennys- ja tiineystarkastustekniikka sekä munasarjojen kokeileminen. Ensimmäisenä iltapäivänä siemennystekniikkaa ja munasarjojen kokeilua treenattiin teuraskohduilla ja sen jälkeen kahtena aamuna merkkisiemennysten avulla teuraslehmillä.
– Oikea siemennyspaikka on vain parin senttimetrin pituinen kohdun runko-osan alue ja sen määrittäminen on yllättävän vaikeaa, Kirsi Vartia kertoo.
Vartia haluaa myös herätellä tilasiementäjiä seuraamaan työnsä laatua.
– Jokaisen pitäisi tietää omien siemennysten uusimattomuusprosentti ja siemennysten määrä/poikiminen. Esimerkiksi 10 prosentin pudotusta uusimattomuudessa ei ison karjan arjessa huomaa ellei seuraa tilastoja. Kuitenkin tällaisella hedelmällisyyden heikkenemisellä on vaikutusta tilan talouteen, Vartia muistuttaa.
Tallennusta ja jalostusasioita unohtamatta
Kurssilla opittiin myös ajankohtaisia asioista liittyen siemennystietojen tallentamiseen Anna-Maria Parviaisen johdolla. Hän demosi Minun Maatilani -ohjelmaa, ja keskustelua käytiin aktiivisesti. Viimeisenä iltapäivänä Johanna Aro VikingGeneticsiltä saapui vielä kertomaan ajankohtaisista jalostusasoista sekä alkionsiirroista ja alkiokaupasta.
Vaikka opiskelijoiden ja kouluttajien päivät olivat pitkiä, ei väsymyksestä ollut tietoakaan. Innostus paistoi osallistujien kasvoilta ja kaikki olivat sitä mieltä, että harjoitukset ja koulutus olivat hyödyllisiä ja tarpeellisia.
– Koulutus vastasi odotuksia, ja suosittelemme sitä muillekin tilasiementäjille, totesivat tyytyväiset kurssilaiset.
Pia Back, Pohjois-Karjalan aikuisopisto ja Kirsi Vartia, Emovet
Lue kurssista ja kurssilaisten tunnelmista lisää huhtikuun Nauta-lehdestä 2/2016!
Haluatko sinäkin kurssille?
Seuraava tilasiementäjien jatkokoulutus järjestetään 9. – 11.11.2016. Koulutukseen voi ilmoittautua Pohjois-Karjalan aikuisopiston koulutuskalenterissa. Etsi hakusanalla Jatkokoulutus tilasiementäjille.