Satatonnareissa rikottiin taas ennätyksiä

Satatuhatta kiloa lypsäneiden lehmien määrä Suomessa kasvaa koko ajan kiihtyvällä tahdilla, kertoo Faban tilasto. Viime vuonna tämän maagisen rajan saavutti jälleen uusi ennätysmäärä lehmiä, 449 kappaletta. Vuonna 2017 satatonnariksi lypsi 432 lehmää.  Luvut kertovat lehmien kestävyyden kasvusta, johon vaikuttavat varmasti niin jalostuksen edistyminen kuin myös eläinten hyvä hoito, parantuneet olosuhteet sekä tehostunut ruokinta.

Vuodesta 1958 alkaneesta tilastoinnista lähtien satatonnareita on saatu jo reilut 5200 kappaletta. Rotusuhteet ovat edelleen ayrshiren hyväksi: satatonnarilehmistä 57 % on ayrshirejä. Ero holsteiniin kuitenkin kapenee, sillä nykyisin vuosittain satatonnareiksi lypsää huomattavasti enemmän holstein- kuin ayrshirelehmiä. Suomenkarjan edustajia satatonnareista on vain prosentin verran, johtuen suomenkarjan eläinten muutenkin vähäisemmästä määrästä.

Myös 150-tonnareita saatiin viime vuonna edellisvuotta enemmän, 12 kappaletta. Vuonna 2017 rajan rikkoi 8 lehmää. Yhteensä 150-tonnariksi on yltänyt 101 lehmää Suomessa.