Suomenkarjalle oma rotuyhdistys

Suomenkarjan hiehoja kesälaitumella

Suomenkarjaan kuuluvat alkuperäisrodut eli itäsuomenkarja, länsisuomenkarja ja pohjoissuomenkarja ovat saaneet oman rotuyhdistyksen. Huhtikuussa perustetun Suomenkarja ry:n päätehtävä on tukea näiden alkuperäisrotujen käyttöä, kasvatusta ja monipuolisen geeniperimän säilyttämistä.

– Haluamme myös parantaa suomenkarjan asemaa ja tunnettuutta sekä tehdä rotuja tutuiksi kuluttajille, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Anne Rintamäki.

– Nämä rodut ovat kuitenkin olleet täällä Pohjolassa jo tuhansien vuosien ajan. Kaikki kolme ovat todellisia monikäyttörotuja; länsisuomalainen soveltuu parhaiten maidontuotantoon, itäsuomenkarjaa eli kyyttöjä käytetään yhä enemmän emolehminä ja maisemanhoitajina. Lapinlehmiä on sekä lypsytiloilla että emolehminä. Kaikkien rotujen maidolla on mm. hyvät pitoisuudet ja juustoutumisominaisuudet, lisäksi niiden liha on pienisyistä, mureaa ja maukasta. Maisemanhoitoon suomenkarja soveltuu erinomaisesti keveytensä ja eloisuutensa vuoksi.

Edunvalvontapuolella ajankohtainen asia on vaikuttaminen tulevan alkuperäisrotutukimallin sisältöön. Mallin tulee olla sellainen, että se varmistaa rotujen säilymisen erityisesti maidontuotannossa.

Yhdistyksen hallitukseen kuuluvat lypsykarjanpitäjät Pekka Hokkanen, Mirva Härkänen ja Heidi Suhonen sekä emolehmätilalliset Jukka Heinäsuo, Emmi Nurmi ja Anne Rintamäki sekä varajäsenet Laura Hämäläinen ja Riitta Saloniemi.

Tällä hetkellä Suomenkarja ry:n tavoittaa Facebookin kautta, jatkossa omien kotisivujen kautta sekä laajemmin sosiaalisesta mediasta. Varsinaisiksi jäseniksi ovat tervetulleita kaikki suomenkarjatuottajat, kannatusjäseniksi kaikki rotujen ystävät.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Anne Rintamäki p. 050 583 4444, suomenkarjary@gmail.com