Suomenkarjan sukutaulu päivitettiin

Etenkin suomenkarjan ystäviä varmasti ilahduttaa tieto, että vuonna 2004 julkaistu Suomenkarjan sukutaulujuliste on saanut uuden päivityksen. Sukutaulu pohjautuu aiemmin tehtyyn siten, että siihen on lisätty kaikki keinosiemennyskäyttöön ostetut ja siementuotantoon päässeet uudet sonnit viimeisten kymmenen vuoden ajalta.

Sukutaulu julkaistaan isona seinäjulisteena Nauta-lehden 2/2015 välissä. Lehden tilaajat saavat siis julisteen lahjana kotiinsa, mutta julisteita voi ostaa myös Faban verkkokaupasta.

Sukutaulu etenee isälinjoina. Kaikkien sonnien sukulinjoja voi seurata isiensä kautta niin pitkälle kuin suvusta löytyy kantakirjattuja isiä. Suurin osa sonneista seuraa vuosirenkaita syntymävuotensa mukaisesti, joten ulkoreunalta löytyvät uusimmat sonnit ja vanhimmat ovat julisteen keskellä.

Yhteensä sukutaulusta löytyy 462 sonnia, joista valtaosa eli 292 on LSK-sonneja. ISK-sonneja sukutaulussa on 100 ja PSK-sonneja 80. Uusia sonneja julisteeseen on lisätty 110.

Sukutaulujulistetta koristavat eri vuosikymmenillä otetut valokuvat. Yhteensä kuvattuja sonneja on 76, joista 49 LSK-, 19 ISK- ja 8 PSK-sonnia. Uusimmat kuvat on otettu keinosiemennysasemilla, vanhimmat ovat sonnien kotitiloilta ja näyttelyistä. Julisteen taustana on Elly Geverinkin kuva Pekka ja Ann-Helena Hokkasen LSK-lehmistä vuodelta 2006. Sukutaulujulisteen on taittanut ja tehnyt painokuntoon Poronoro.

Seppo Niskanen, VikingGenetics