Nautojen siirto rakennuksesta toiseen tai vaikkapa laidunlohkojen välillä on tapaturma-altis työvaihe. Kiire kannattaa unohtaa, sillä pakottamalla ja hosumalla eläimet saa herkästi hermostumaan. Pelkäävä eläin voi olla arvaamaton ja vaarallinen.
Suunnittele eläinten siirrot hyvin etukäteen. Mieti reitti etukäteen, vältä liukkaita pohjia ja jyrkkiä mutkia. Käytä liukkailla käytävillä hiekkaa. Aitaa reitit mahdollisuuksien mukaan ja varaa tarvittaessa paikalle apuvoimia.
On kätevää, jos naudoille on vasikasta asti opetettu, että tietyn värisestä ämpäristä saa rehua. Herkkuämpärin perässä eläimet voivat siirtyä hyvinkin joutuisasti paikasta toiseen.
Ohjaile eläimiä keholla, ei äänellä
Nauta siirtyy todennäköisesti kauemmas, kun tulet riittävän lähelle. Tämä ns. pakoalue vaihtelee yksilöittäin. Kesyillä naudoilla, vaikkapa lypsylehmillä, pakoetäisyyttä ei ole, kun taas lihanaudoilla se voi olla useita metrejä. Poistu välillä pakoalueen sisältä, jotta eläimet liikkuvat toivottuun suuntaan rauhallisesti.
Naudan lapojen kohdalla on ns. tasapainopiste. Jos haluat naudan kulkevan eteenpäin, kulje tasapainopisteen takana. Jos siirryt tasapainopisteen etupuolelle, eläin todennäköisesti kääntyy vastakkaisen suuntaan. Näin voit omalla sijainnillasi ja kehonkielelläsi ohjailla nautojen kulkua. Älä kuitenkaan kulje aivan eläinten takana. Nauta ei näe suoraan taakseen ja voi pelästyä takaa kuuluvia ääniä.
Kesyt ja luottavaiset eläimet seuraavat usein hoitajaansa helposti laidunlohkolta toiselle. Aina on silti hyvä olla varmuuden vuoksi pakoreitti katsottuna, ja kättä pidempääkin on hyvä olla mukana.
Kunnioita luontaisia vaistoja
Naudat liikkuvat parhaiten tutussa ryhmässä, jossa ne tuntevat olonsa turvalliseksi. Ne kulkevat mieluiten jonossa. Nautojen kyky arvioida syvyyttä on huono, joten esimerkiksi ritilöiden ja kourujen ylittäminen voi arveluttaa eläintä. Anna lauman johtajalle aikaa pysähtyä ja varmistaa kulkureitin turvallisuus. Myös voimakkaat varjot, valosta hämärään siirtyminen tai oudot hajut ja reitillä olevat esineet voivat pelottaa eläimiä.
Arka, ryhmästään erotettu ja pelkäävä nauta voi olla vaarallinen, sillä se saattaa rynniä päin aitoja ja ihmisiä. Oma pakoreitti kannattaa aina miettiä etukäteen vaaratilanteiden varalta.
Nauta voi myös syystä tai toisesta olla hyökkäävä. Hyökkäysaikeissa oleva sonni asettuu poikittain ihmiseen nähden, laskee päänsä alas, kuopaisee maata ja hyökkää. Sen sijaan lehmä hyökkää aina suoraan kohti. Lehmä voi esimerkiksi puolustaa vasikkaansa ja olla siksi hyökkäävä.
Ole erityisen varovainen, kun nauta on
- kiimassa
- sairas, loukkaantunut tai pelkää
- juuri poikinut ja suojelee vasikkaansa
- erotettu ryhmästään
Jos nauta hyökkää
- turvaa ennakkoon oma pakoreittisi
- pidä aina mukana jotakin kättä pidempää: lantakola tai harjanvarsi
- nosta tarvittaessa kädet ylös, heiluta keppiä, huuda kovalla äänellä tai lyö keppiä metalliaitaa vasten
- puolustaudu, älä käännä selkää hyökkäävälle eläimelle
Lähde: Mela