Pelasta kesänauta pulasta!

Laaja ja polveileva, vesistöä ja puustoa sisältävä luonnonlaidun on kaunis, mutta sisältää myös vaaranpaikkoja. (Kuva: Kaisa Sirkko)

Kesä on ihanaa aikaa, paitsi silloin kun laiduntavat eläimet karkaavat tai keksivät hankkiutua hengenvaaraan, esimerkiksi juuttumalla ojiin. Tilanteet kannattaa pyrkiä ennaltaehkäisemään ja jos vahinko tapahtuu, hälyttää apua paikalle ripeästi.

Pinteet, joihin naudat voivat joutua, ovat moninaiset. Ne voivat juuttua mutaan, kivikoihin ja suohon, tippua ojiin tai lähteä kesäretkelle, joka päättyy ahdinkoon.

Palomestari Tero Järvelän mukaan Satakunnan pelastuslaitosta työllistävät eniten lietelantaloihin ja -kuiluihin tippumiset, jotka eivät etenkään kesähelteillä ole kenellekään mieluisin työympäristö.

– Pitämällä rakenteet ja aidat kunnossa säästyy usein monelta harmilta. Pienillä panostuksilla voi tehdä isoja ajallisia ja rahallisia säästöjä, Järvelä muistuttaa.

Apua ajoissa

Pelastuslaitoksen pyytämistä paikalle ei kannata empiä.

– Eläinpelastuksiin on aina saatavilla apua pelastuslaitoksilta ja se on eläintenpitäjälle maksutonta, Järvelä kertoo.

Yleinen nyrkkisääntö on, että hätänumeroon tulee soittaa vain silloin kun yleinen turvallisuus on vaarantunut tai paikalle tarvitaan viranomaisia, esimerkiksi kun naudat ovat ajotiellä. Kun taas eläin on kiireellisessä hädässä, tulee soittaa oman alueen pelastuslaitokselle.

Pelastuslaitoksilla on nautojen pelastamiseen tarkoituksenmukaiset välineet ja koulutuksella hankittua osaamista. Nostoliinat, käsitaljat, pujotusrauta ja eläinkoukku ovat perusvälineistöä joilla naudan pelastus käy turvallisesti.

– Tilan omasta kalustostakin voi olla hyötyä pelastustehtävissä, mutta lisäksi pelastuslaitokselta löytyy eläinpelastustehtäviin sopivien välineiden lisäksi paineilmairroittimia, kertoo Järvelä.

Paineilma on erityisen tehokasta juuttumisissa. Sen avulla eläin saadaan ilman vahinkoja irti.

Laiduntava karja saattaa esimerkiksi pelästyessään villiintyä ja juosta aitojen läpi. Tässä ollaan onneksi kiltisti ja rauhassa aitojen sisäpuolella.

Pelastus on taitolaji

Naudan vetäminen irti pinteestä on taitolaji. Vetämisessä kannattaa muistaa, ettei nautaa vedetä mistään sen ulokkeista: jaloista, sarvista, päästä tai hännästä. Mitkään näistä eivät kestä voimakasta vetoa aiheuttamatta vaurioita eläimelle.

Nautaa ei myöskään saisi vetää takaapäin konevoimalla, sen lantio ja selkä eivät kestä sitä. Nautaa ei saisi kääntää vetäessä selän kautta ympäri ja se tulee laskea maahan niin, etteivät sen takajalat revähdä. Vetämiseen tarvitaan aina oikein asennetut nostoliinat, oikea vetokulma ja -voimakkuus.

Teksti: Tuija Simpanen

Lisää asiaa nautojen pelastamisesta löydät kesäkuun Nauta-lehdestä 3/2018. Lue myös karjanomistajan kertomus siitä, miten kävi ojaan juuttuneelle tuhatkiloiselle emolehmälle!