Terve elämä alkaa syntymästä

Vasikan terve elämä alkaa onnistuneesta poikimisesta, samoin lehmän onnistunut lypsykausi. Siksi poikivien lehmien ja niiden vasikoiden hoitoon ja olosuhteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Poikimaympäristön tulisi olla mahdollisimman tilava, puhdas, kuiva, vedoton ja pehmeä. Hyvä kuivitus ja puhtaus ovat erityisen tärkeitä. Ripulien ja napatulehdusten on todettu lisääntyvän, jos poikimaympäristö on likainen.

Lämmön lisäksi runsas kuivitus vähentää liukkautta ja estää vammoja. Jos karsinoiden lattia on kovin karkeaa valua, riski ylösnousua ja seisomista opettelevien vasikoiden ihovaurioille kasvaa.

Valvo poikimisia, muista ternimaito

Syntyvä vasikka altistuu helposti hapenpuutteelle, jos se on väärässä asennossa, liian suuri syntymään tai emällä on heikot poltteet ja syntymä pitkittyy. Poikimisen vaivihkainen valvominen ei häiritse emää, mutta mahdollistaa vaikeuksiin puuttumisen ja vasikan nopean hoitamisen.

Myös hyvin sujuneen syntymän jälkeen vasikka ja emä tarvitsevat hoitoa. Joskus emä ei halua nuolla vasikkaa kuivaksi ja ihmisen on se tehtävä.

Ensimmäinen annos ternimaitoa kannattaa juottaa vasikalle aina tuttisangosta mahdollisimman pian syntymän jälkeen riippumatta siitä, jääkö vasikka emän vierihoitoon vai ei. Jos emällä havaitaan utaretulehdus tai vasta-aineita ei ole tarpeeksi, vasikalle sulatetaan maitoa pakkasesta.

Teksti: Ann-Helena Hokkanen, ELT, maidontuottaja

Nauta-lehden sarja ”Tavoitteena terveemmät vasikat” jatkuu jälleen huhtikuun lehdessä N2/2018. Samasta lehdestä löydät hyvät vinkit myös poikima-avun antamiseen!