Varaudu helteisiin!

Lehmä menee kuumalla sisään

Nautojen lämpöstressi tulee ilmastonmuutoksen etenemisen myötä todennäköisesti olemaan yhä suurempi huolenaihe kesäisin myös Suomessa, niin lypsy- kuin lihakarjoissa. Lämpöstressiä voi yrittää lievittää esimerkiksi tarjoamalla eläimille varjoa ja asentamalla erilaisia sumuttimia ja tuulettimia. Millaisia tuulettimia laitevalmistaja suosittelee navettaan?

 

Lämpöstressi on yksi ilmastonmuutoksen aiheuttamista haitoista karjataloudelle kaikkialla maailmassa. Lämpöstressi heikentää kasvuja ja maitotuotosta sekä lehmien hedelmällisyyttä, ja tietysti sillä on myös negatiivinen vaikutus eläinten hyvinvointiin.

Lämpöstressin aiheuttamien tuotantotappioiden on tutkimuksissa arvioitu kasvavan vuosisadan loppuun mennessä maailmanlaajuisesti noin 15-40 miljardiin dollariin, riippuen käytetystä ilmastoskenaariosta, eli siitä kuinka paljon ilmaston lämpenemistä onnistutaan hillitsemään. Trooppisten alueiden tappioiden ennustetaan olevan vielä tätäkin suuremmat.

Helpotusta helteisiin

Lämpöstressiä voi ja kannattaa ehkäistä. Laiduntaville naudoille on aurinkoisella kelillä oltava tarjolla riittävästi varjoa, joko luontaisesti puuston avulla tai erilaisilla katoksilla tai varjoilla. Kuumissa ilmastoissa tarvikevalmistajat ovat kehitelleet esimerkiksi laitumelle tarkoitettuja siirrettäviä, avattavia jättivarjoja. Muun muassa amerikkalainen Shade Haven -yritys valmistaa tällaisia.

Tehokkaat tuulettimet, jotka on sijoitettu strategisesti navettaan, auttavat haihduttamaan lämpöä ja parantavat eläinten olosuhteita helteellä. Kuumissa ja kosteissa ilmastoissa ns. tunnelituuletus on suosittu tapa viilentää lypsykarjaa. Tunneli-ilmanvaihtonavetoissa suuritehoiset tuulettimet siirtävät ilmaa vaakasuunnassa navetan päästä toiseen lehmän tasolla. Näitä on tutkittu esimerkiksi USA:n Floridassa.

Eläinten kastelu tai ympäristön sumuttaminen vedellä ovat myös tehokkaita keinoja viilennykseen. Sumutin suihkuttaa hienoja vesipisaroita, jotka haihtuessaan jäähdyttävät ilmaa. Niihin voidaan vielä yhdistää tuulettimia viilennystehon parantamiseksi.

Lihakarjaa metsälaitumella
Laiduntaville eläimille on kuumilla, aurinkoisilla keleillä oltava tarjolla riittävästi varjoa.

Erilaisia sumutusjärjestelmiä on kotimaisissakin verkkokaupoissa tarjolla lukuisia, moni tarkoitettu kasvihuonekasteluun, mutta ne toimivat mainiosti navetoissakin. Onpa joku innovatiivinen karjanomistaja rakentanut myös vanhasta kasvinsuojeluruiskusta toimivan sumuttimen. Jos lehmiä haluaa viilentää kastelemalla navetassa, suuttimet kannattaa asentaa ruokintapöydän käytävälle.

Luonnollisen ilmanvaihdon merkitystä ei tietysti voi unohtaa. Oikein suunnitellut navetat, joissa on kunnolliset tuuletusaukot, mahdollistavat luonnollisen ilmavirran. Ristituuletus varmistaa raikkaan ilmankierron.

Tehokas tuuletus navettaan

Navetan viilennysratkaisuja tarjoaa moni kotimainen laitetoimittaja. Navetan tuuletuksessa on tavallaan kahta eri periaatetta, pysty- ja vaakapuhallusta, kertoo laitteita ja investointituotteita karjatiloille tarjoavan Finnlacto Oy:n toimitusjohtaja Pasi Niemi. Erona on, miten päin ilman liike navetassa johdetaan kulkemaan.

– Jos on vieraillut tiloilla Pohjois-Amerikassa ja Kanadassa, joissa ilman kosteusprosentti on korkea, on varmasti tutustunut pystypuhaltimiin. Ne ovat siellä päin maailmaa erittäin yleisiä. Puhaltimet liikuttavat ilmaa vaakatasossa lattian suuntaisesti läpi rakennuksen.

– Euroopassa, jossa ilmasto on kuivempi, suositaan enemmän ns. helikopterituulettimia. Ne asennetaan kattoon ja niillä puhalletaan iso määrä ilmaa ylhäältä alas, Niemi selittää.

Helikopterituuletin navetassa
Helikopterituuletin puhaltaa ison määrän ilmaa ylhäältä alaspäin.

Helikopterituulettimista on meillä hyötyä myös talvella kylmissä oloissa.

– Lämmin ilmahan pyrkii kohoamaan ylös navetan harjaan, ja tuulettimilla se saadaan alaspäin ja koko rakennuksen sisälämpötila näin tasaisemmaksi, Niemi kertoo.

Isoja, halkaisijaltaan jopa 6,5-metrisiä helikopterituulettimia ei tarvita navettaan niin montaa kuin pystypuhaltimia. Tästä on etua siinä kohtaa, kun 3-4 vuotta asennuksen jälkeen tuulettimet täytyy puhdistaa niihin kertyneistä hämähäkinseiteistä ja kuivikkeista. Kun on vähemmän laitteita, on vähemmän työtä.

– Neljällä helikopterituulettimella viilentää samankokoisen tilan kuin 12 pystypuhaltimella, Niemi vertaa.

Puhallintyypit eroavat toisistaan myös melun määrässä sekä ilmavirran voimakkuudessa.

– Helikopterituulettimien kierrosnopeus on pienempi, joten se on hiljainen. Se ei pöllytä kuivikkeita parsista lantakäytävälle, koska ilma liikkuu rauhallisemmin ja ylhäältä alas.

Tuulettimia navetassa
Navettaa voi viilentää kuumalla ilmalla erilaisten tuulettimien ja sumuttimien avulla.

Tuulettimien kysyntä on kasvanut selvästi muutaman viime vuoden aikana, Niemi kertoo.

– Nykyisin voi hellepäiviä olla jo toukokuussa. Tiloilla on herätty lämpöstressin vaikutuksiin, kyllähän se laskee tuotosta ja tiinehtyminenkin kärsii. Jos navetassa ei helteellä ilma liiku, ei auta vaikka olisi kuinka verhoseinää ja katossa avointa harjaa.

– Ne tuottajat, jotka ovat tuulettimet navettaansa asentaneet, kyllä poikkeuksetta kertovat että pois eivät enää niitä antaisi, Niemi toteaa.

 

Juttu osa osa laajemmasta artikkelista, joka on julkaistu huhtikuun Nauta-lehdessä 2/2024.

Teksti: Sanna Lohenoja
Kuvat: Minna Rintamäki, Kaisa Sirkko ja Finnlacto Oy