Uudet Hollolan hiehoaseman valioyksilöt

Hiehoja karsinassa

Helmikuussa Hollolan hiehoasemalle saapui 16 uutta alkiotuotantoon valittua hiehoa. Näistä yksi on jersey-, kuusi holstein- ja yhdeksän ayrshire-rotuista. Holstein-hiehojen NTM-arvon keskiarvo valittaessa oli +34,7, ayrshire-ryhmän keskiarvo +27,7 ja jersey-hiehon NTM-arvo oli +28. Kuljetuserästä kahdeksan on alkiovastaanottajakarjoista peräisin, yksi VG:n ostoalkiosta ja muut seitsemän ovat uusista ostolinjoista lähtöisin.

Tämänkertainen ayrshire-hiehoryhmä on mielenkiintoinen. Viking Viksu PP on homotsygootti nupo erittäin hyvällä NTM-arvolla. Viksun isä on niinikään homotsygootti nupo, VR Fin Fosu PP (NTM +20), ja emä on heterotsygootti nupo, Viking Taju P (NTM +15). Olisi ollut jo ihme, jos ei näistä aineista olisi tullut yhtään PP-jälkeläistä. VR Fosulle nupous periytyy isän puolelta VR Finin kautta Fanofilta ja emän puolelta VR Luke P:n kautta Nora Prästgårdilta. Viking Tajulle nupous periytyy VR Hessu P:ltä. Viking Viksun ja Tajun kotitila on Hämeenlinnassa, Kirjavaisen Annen ja Juhan karjassa.  Viking Taju lypsää Luken navetassa Jokioisilla kaksi kertaa poikineena, paras tuotos on 9459 kg 4,9 rasva- ja 3,9 valkuaispitoisuuksin.

Heiskalan Viola on lähtöisin Anna-Mari ja Jari Heiskasen karjasta Sonkajärveltä. Tila osallistui Pohjois-Savon TerveTiineys -hankkeeseen, jonka ansiosta Heiskalaan siirrettiin myös alkioyhdistelmä Viking Pohjantähti ja VR Farnam. Alkio tuotettiin ja biopsioitiin eli siitä otettiin näytepala Hollolan hiehoasemalla. Näytepalan oton jälkeen alkio pakastettiin ja siirrettiin sopivaan vastaanottajaan onnistuneesti. Näin sai alkunsa Violan emä, VG Taika TT ET. Sittemmin Taika teki itsekin taikoja, sillä sen huuhtelusta on nyt käytössä oleva huippusonni VR Veikee.

Kallioharjun Valoisa P tulee Pietikäisen Pasin tilalta Pielavedeltä. Valittaessa sen NTM-arvo oli +34 sijoittuen isäryhmänsä kärkeen. Isä on VH Alloy, jota on käytetty runsaasti VG-maissa, ja emänisä VH Bill P. Valoisan emälinja on vaikuttava. Emän Poutapilven paras 305 pv tuotos on tähän asti 13000-528-4,1-448-3,4 ja luokitus GP 84. Poutapilvestä päästään Kuurankukan jälkeen 50-tonnari Viimapäivään ja siitä Talvipäivän takaa löytyy 100-tonnari Poutapäivä ja 100-tonnari Nypykkä.

Mukavan mausteen hiehoerään tuo jersey Lasens Fina2, joka on lähtöisin Mikael Lasenin tilalta Pedersören kunnasta.Tällä hetkellä Hollolan hiehoasemalla on kaksi jersey-hiehoa alkiotuotannossa, ja alkioilla on oma kysyjäkuntansa. Finan isä on VJ Nihari ja emänisä VJ Cozy. Emä Tequila on luokitettu VG 86 ja lähtöisin ydinkarjan alkiosta, emänä Viking Ratamo. Ratamon emä Blanka tuli alkujaan Suomeen Ruotsista. Ratamo lypsää Sonja Ekin ja Andreas Johanssonin tilalla, sen paras 305 pv tuotos on tähän saakka 8219-457-5,6-372-4,5 ja luokitus VG 88.

Teksti ja kuva: Johanna Aro, VikingGenetics

Kaikkien viime erässä saapuneiden hiehojen tiedot näet alla olevasta taulukosta. PDF-muodossa voit tarkastella taulukkoa täällä.
Hiehon NTM-arvo ja sijoitus isäryhmässä on valintahetken tilanne.

taulukko