Uusia hiehoja Hollolaan

Vuonna 2022 Hollolan hiehoasemalla tuotettiin yhteensä 970 siirtokelpoista ayrshire- ja 566 holstein-alkiota, kaikkiaan 1536 alkiota. Ayrshire-hiehojen huuhteluja oli yhteensä 142 ja alkiosaanto näistä 6,8 siirtokelpoista alkiota huuhtelua kohden. Holstein-huuhteluja oli vuoden aikana 85 ja näistä saatiin keskimäärin 6,7 hyvää alkiota huuhtelua kohden.

Ayrshire-hiehot tuottivat vuoden aikana OPU (Ovum Pick Up) -alkioita yhteensä 726 kappaletta 353 sessiosta, eli saanto oli 2,1 siirtokelpoista OPU-alkiota sessiota kohden. Holstein-hiehoilta saanto oli 162 sessiosta yhteensä 333 OPU-alkiota, eli keskimäärin sama saanto eli 2,1 alkiota. Jersey-hiehojen OPU-sessioita ehti olla kuusi, joista saatiin 16 siirtokelpoista OPU-alkiota eli saanto oli keskimäärin 2,7.

Vuoden viimeinen hiehoerä saapui Hollolaan joulukuussa, yhteensä 14 uutta hiehoa. Näistä kuusi oli holstein- ja kahdeksan ayrshire-rotuista.

Neljä hiehoa oli peräisin Hollolan alkiotuotannosta. Holsteinit Ulpu ja Uppis ovat Aholan Jaakon ja Heikin tilalta Pälkäneeltä. Ulpun (isä VH Yde) NTM on +37 ja Uppiksen (isä VH Sheik P) +36. VH Yde -isäryhmästä ei ole päästy valitsemaan kovin montaa hiehoa alkiotuotantoon, sillä NTM-arvot eivät ole yleisesti ottaen olleet riittävän hyviä. Uppis ei ole isänsä nupoja jälkeläisiä, mutta ehdottomasti ryhmänsä parhaimmistoa. Uppiksen emä on Viking Suppernikkel ja Ulpun emä Lappalan SongMedar.

Hiehoja navetassa
Vasemmalla Vitikkalan Unikko, oikealla Pinoniemen Uljas

Ayrshire-hieho Viking Urpu on lähtöisin Tero Suntialan tilalta Pälkäneeltä ja Viking Unicum Eero Tervalan tilalta Hollolasta. Urpun (isä VR Eter) NTM on +34 ja se on isäryhmänsä ehdoton tähti, kakkoshiehoon on iso hyppäys NTM-arvossa. Urpun emä on Viking Suksee, joka saanut alkunsa Maitotiimin Paras -hiehon alkiosta. Unicumin (isä VR Luzifer) NTM on +31 ja sen emä on Syrjänpuron Sudenkorento. VR Luziferia ei ole käytetty kovinkaan paljon, ehkä lypsettävyyden takia, joten siitä ei ole paljonkaan tulokkaita hyvillä arvoilla.

Nupoja hiehoja tuli tällä kertaa kolme: holstein Pientalon Ulpukka sekä ayrshiret Välitalon Uuma ja Heikkilän Unna. Ulpukan nupous juontaa juurensa emänemänisään VH Comxaan. Uuman emänisä on Fitbit P, jonka takaa löytyy tuttu VR Flake P. Unnan isä on VR Facit P, joka on tietenkin yksi paljon käytetyn VR Fanofin pojista. Juuri Facitista on löytynyt useampia jalostusohjelmaan soveltuvia yksilöitä kuin esimerkiksi velipuolista Fargosta tai Fadilista.

Ayrshire Välitalon Unikuva on yksi tämän hiehoerän parhaimmistoa vahvan sorkka- ja utareterveyden sekä rakenteen takia. Se on lähtöisin Kauhavalta Timo, Raija-Liisa ja Tomi Hanhikosken tilalta. Hiehon isä on VR Abin. Tasaisuutta puolestaan edustavat erityisesti VR Taisonin tytär Anttilan Universum sekä VR Huvituksen tytär Pinoniemen Uljas. Näitä on helppo lähteä parittamaan ja viemään ominaisuuksia edelleen paremmiksi. Universum on lähtöisin Vieremältä Tarja Pehkosen tilalta ja Uljas puolestaan Kiuruvedeltä Juha-Pekka Turpeisen navetasta.

Kaikkien viime erässä saapuneiden hiehojen tiedot näet alla olevasta taulukosta. PDF-muodossa voit tarkastella taulukkoa täällä.

Taulukko hiehojen tiedoista