Uusia hiehoja Hollolan hiehoasemalle

Vuoden 2023 hiehohankinnat Hollolan asemalle käynnistyivät vauhdilla. Helmikuussa saapui 15 uutta hiehoa alkiotuotantoon, yhdeksän punaista ja kuusi holsteinia. Hiehojen kotitilat sijaitsevat pääasiassa Pohjanmaalla, Karjalassa ja Pirkanmaalla. Kaikkien hiehojen tiedot sisältävän listauksen löydät jutun lopusta.

Holstein-hiehoryhmän NTM on keskimäärin 36,5: tuotos 126, maitotuotos 103, lypsynopeus 97, utarerakenne 112, utareterveys 107, hedelmällisyys 110 ja jalkarakenne 102. Tällä hetkellä todella isot tytärryhmät löytyvät VH Naderista ja Fillmanista, joista ostettavat hiehot on jo valittu ja ensimmäiset alkiotuotannossa. Myös VH Normanista, Funesta, Sovranista ja Swishista ostot ovat lopuillaan.

VH Bertham oli kaikissa VG-maissa suosittu sonni, ja siitä ostetaan hiehoja aktiivisesti, kuten myös mm. VH Rainbowista, Goshista, Hatchista ja Claptonista. Luonnollisesti hiehoista ollaan kiinnostuneita laajalla skaalalla eri isistä, kunhan profiili on sopiva.

Nupot hiehot ovat mieluisia jalostusohjelmaan, ja helmikuun holstein-hiehoista kolme oli heterotsygoottinupoutta periyttäviä. Esimerkkinä Tyvelän Ukonhattu (NTM +33), jonka isä on VH Sasbo PP ja emänisä VH Linwood. Ukonhatun emän luokitus on peräti VG86. Ukonhatun kotitila on Posiolla, kasvattaja Olli-Pekka Iisakki.

Holstein-ryhmän korkeimmat NTM:t ovat VH Swishin tyttärillä: Mäntyvaaran Ulrikan NTM on komeat +41, sen emänisä on VH Baylor. Ulrika on kotoisin Kurikasta Elina ja Vesa Ala-Kasarin tilalta. Toisen VH Swishin tyttären NTM on +39. Sen emänisä on VH Linwood ja se on lähtöisin Pälkäneeltä, Haapaniemen Virpin ja Antin tilalta.

Vasikoita
Edessä oikealla Uniper, vasemmalla UrbanRadio. Takana kurkkivat ayrshire Unikuva ja holstein Ukonhattu.

Nupoutta periyttävä Pekkalan UrbanRadio (NTM +32) edustaa hauskaa nimisarjaa. Sen emälinjan nimet ovat Suomipop, Popradio, Musaradio ja Jytäradio. UrbanRadion isä on Hoover P ja emänisä Markos P.

Punaisten hiehojen NTM on keskimäärin 30,4: tuotos 119, maitotuotos 102, lypsynopeus 108, utarerakenne 108, utareterveys 103, hedelmällisyys 104 ja jalkarakenne 114. Isoimmat tytärryhmät löytyvät VR Hakvinista, Uppurasta ja Vestystä, joista ostot on käytännössä jo tehty. Aktiivisesti hiehoja ostetaan muun muassa VR Virkildistä, Upwaystä, Henrystä, Heinzista ja Vehmaasta. Toki huippuhiehot pienimmistä isäryhmistä ovat tervetulleita laajalla rintamalla, ja erityisesti nupoja hiehoja odotetaan mielenkiinnolla eri sukulinjoista.

Ayrshireista vain yksi oli tällä kerralla nupoutta periyttävä, Mäntyvaaran Uuno P (NTM +28). Uuno P tulee Kurikasta Elina ja Vesa Ala-Kasarilta. Sen isä on VR Haval P ja emänisä VR Usva.

Korkeinta NTM-arvoa edustaa punaisissa Tanhua-Tyrkön Uppsallatti (NTM +36). Sen isä on VR Uppura ja emänisä VR Vimo. Uppsallatti on kotoisin Virroilta Pauliina ja Aki Tanhua-Tyrkön tilalta. Emälinjasta löytyy paitsi useita 50-tonnareita, myös sanaleikkiä emistä: Silsallatti, Liplappuli, Ippuli, Ypyli ja Unisteri.

Lepän Katriinan ja Jarin tilalta on lähtöisin Antinmäen Uniper (NTM +34). Uniper on alkio-ohjelman aikaansaannosta, emä Stasin sopimushuuhtelusta syntyi viisi vasikkaa. Stasi puolestaan sai alkunsa VG:n Hollolassa tuottamasta alkiosta. Stasin emä on Kannaksen Putinella. Uniperin isä on VR Legno ja emänisä VR Farnam.

Alkuvuosi on alkiotuotannon osalta Hollolassa sujunut erittäin vahvassa myötätuulessa. OPU-alkiotuotannossa on maaliskuun puoliväliin mennessä tehty yhteensä 84 sessiota ja näistä on saatu 2,5 siirtokelpoista alkiota keruuta kohden. Perinteisiä huuhteluja on tehty yhteensä 36, joista 7,4 siirtokelpoista alkiota huuhtelua kohden.

Vasikoita
Helmikuun hiehoerää.

Kaikkien viime erässä saapuneiden hiehojen tiedot näet alla olevasta taulukosta. PDF-muodossa voit tarkastella taulukkoa täällä.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Aro, VikingGenetics

Jutun voit lukea myös huhtikuun Nauta-lehdestä 2/2023.