Uusia hiehoja Hollolaan

Hiehoja navetassa

Vasemmalla VG Unnukka, keskellä R. Ulvi ja oikealla I. Uranus P.

 

Huhtikuun lopulla Hollolaan saapui yhdeksän uutta hiehoa alkiotuotantoa varten. Näistä kolme on holstein- ja kuusi ayrshire-rotuista.

Kaikki kolme holstein-hiehoa ovat alkioalkuperää. Viking Urhotar ja Unnukka ovat jo toisen polven ydinkarjahiehoja, molemmat lähtöisin Juntusen Askon tilalta Vieremältä. Urhotar polveutuu Kauniston Puppernikkeliin emänsä Viking Suppernikkelin kautta. Puppernikkeli ostettiin aikoinaan Kauniston tilalta Keiteleeltä. Urhottaren (NTM +35) isä on VH SheikP ja emänisä on VH Boytoy. Unnukan (NTM +36) isä on VH Bonhoff ja emänisä VH Nader. Unnukka polveutuu Viking Tupsun kautta Markkulan Penniin, joka ostettiin Hollolan hiehoasemalle Markkulan tilalta Jokioisista.

Hiehoja Hollolan navetassa
Vasemmalla ayrshiret Upper ja Uranus, keskellä holsteinit Upcider ja Unnukka, oikealla ayrshiret Ullevi ja Ulvi.

Yypänahon Upcider (NTM +37) on kotoisin Lumiahon Olli-Pekan ja Kurkisen Annan tilalta Raahesta. Tilalla on tehty vuosien mittaan runsaasti alkiohuuhteluja ja niin myös Upcider on VG-huuhtelusopimuksen tuotannon tulosta. Hiehon isä on Supporter ja emänisä Youngster. Upciderillä on upea maitotuotosindeksi (119), muita vahvuuksia ovat muun muassa hedelmällisyys ja sorkkaterveys, myös rakenne kokonaisuudessaan on hyvällä tasolla.

Kuudesta ayrshire-hiehosta kaksi on heterotsygoottinupoja. Iskolan Uranuksen P (NTM +32) isä on VR Ulian ja emänisä VR Lesley. Nupous periytyy Ulianin emänisältä VR Flakelta. Emä on Viking Ompelija, jonka luokituspisteet ovat komeat VG 87. Neljä kertaa poikineen emän paras tuotos on 11 488 kg, suku periyttääkin vahvaa maitotuotosta.

Hiehoja Hollolan navetassa
Etualalla Y. Upcider, takana kurkkivat Uranus ja VG Urhotar.

Toinen nupo ayrshire-hieho on Viking Upper P, jonka kotitila on Västankvarn Gård Inkoossa. Upper oli tilan onnistunut alkio-ostos. Emä on Hollolassa alkiotuotannossa käynyt Rautajärven Satama, jonka luokituspisteet ovat GP 84. Upperin (NTM +25) isä on VR Fuze P ja emänisä VR Frigg.

Muille punaisille hiehotulokkaille on yhteistä erityisesti valtavan korkeat maidon pitoisuudet sekä emien hyvä fenotyyppinen rakenne ja tuotos. Muun muassa Granfors Ullevin (NTM +34) rasvapitoisuuden indeksi on 129 ja valkuaispitoisuuden 121. Ullevin muutkin ominaisuudet ovat hyvällä tasolla, esimerkiksi utarerakenneindeksi erinomaiset 120. Ullevi on kotoisin Vöyriltä, Tom Granforsin tilalta.

Hieho navetassa
R. Ulvi lähikuvassa.

Hollolan alkiotuotannon hyvä vire jatkuu. Erityisesti OPU-tuotanto on ollut nosteessa. OPU-alkioita on tänä vuonna tuotettu jo 521, saanto 2,4 siirtokelpoista alkiota opusessiota kohden. Huuhteluista on saatu vastaavalla ajalla 477 alkiota, saanto 7,2 hyvää alkiota huuhtelua kohden.

Alkioista on siis monipuolista tarjontaa. Jos haluat siirtää systemaattisesti alkioita ja parantaa nopeasti karjasi jalostuksellista tasoa, kannattaa kysyä erityisestä alkiosopimuksesta omalta eläinaineksen asiantuntijalta tai allekirjoittaneelta.

 

Kaikkien viime erässä saapuneiden hiehojen tiedot näet alla olevasta taulukosta. PDF-muodossa voit tarkastella taulukkoa täällä.

Taulukko

Teksti ja kuvat: Johanna Aro, VikingGenetics

Jutun voit lukea myös kesäkuun Nauta-lehdestä 3/2023.