Uusia hiehoja Hollolaan

Hiehoja Hollolan pihatossa

Syksyllä 2023 VikingGeneticsin Hollolan hiehoasemalle saapui 15 hiehoa eri puolilta Suomea, yksi jopa Ahvenanmaalta asti. Näistä kymmenen on ayrshire- ja viisi holstein-rotuista. Valinta-aikaan holstein-hiehojen NTM-arvo oli keskimäärin huikeat 38,4, ayrshire-hiehojen 28,3.

Vuosi sitten lanseerattu jalostajabonus on otettu lämpimästi vastaan karjanomistajien keskuudessa ja se on lisännyt hiehojen myyntihalukkuutta VG:lle. Tänä vuonna hinnat pysyvät ennallaan. Kun karjanomistaja myy hiehonsa Hollolaan alkiotuotantoa varten, siitä maksetaan 4000 euroa. Maksu suoritetaan, kun hieho on saapunut asemalle, tarkastettu ja hyväksytty.

Kotitilalla on etuosto-oikeus myymänsä hiehon alkioihin, kuitenkin siten, että tuorealkiot menevät alkiosiirroissa etusijalle. Jos hiehon alkiojälkeläiset menestyvät edelleen jalostusohjelmassa, niistä maksetaan kotitilalle bonusta. Holstein-alkiosonnista bonus on 3000 euroa, jersey- ja ayrshire-sonnista 2000 euroa. Jos taas hiehon alkiolehmävasikka ostetaan jalostusohjelman alkiotuotantoon, kaikista roduista maksetaan hiehon kotitilalle 1000 euroa jalostajabonusta. Kaikkiin hintoihin lisätään alv.

Holsteinrodussa oli valintahetkellä kaksi hiehoa, joiden NTM oli yli +40. Viking Venicen (+42) isä on Goku ja emänisä VH Boman. Venice on kotoisin Inkoosta Västankvarnin tilalta, josta on juttu edellisessä Nauta-lehdessä 5/2023. Karjamestari Karoliina Kuisma kertoi jo etukäteen, että hieho on erittäin raamikas ja kaunis, ja se onkin suorastaan häikäisevä saavuttuaan Hollolan asemalle. Västankvarnin tila osti Venicen alkiona ja sen emä on Ruotsista VG:n alkio-ohjelmaan tullut Freja. Tällä hetkellä Freja lypsää Iskolassa. Ensimmäinen kausi tuotti 11 953 kg ja Freja luokitettiin GP83. Västankvarnin tila huuhtelee alkioita mielellään itsekin, erityisesti, jos kyseessä on VG-sopimushuuhtelu, mutta myös ostaa alkioita saadakseen uutta verta navettaan.

Ahlviks Vikka P:n (+41) isä on Supporter, jonka tytärryhmässä käydään kovaa kamppailua kärkisijoista. Vikka on lähtöisin Pedersörestä Ahlvikin tilalta. Sen emänisä on VH Baleno P, jonka kautta Vikka on perinyt nupouden. Vikan emälinja kulkeutuu Ahlvik Tikkelin (GP 84) kautta Kauniston Puppernikkeliin.

Kankaan Viiksu-Iina (+37) tulee vahvasta emälinjasta; emä Niisku-Iina (VG86) on melkein 70-tonnari, parhaan tuotoksen ollessa kolmannen kauden 14 635 kg. Emänemä Kinder-Iina on 50-tonnari ja emänemänemä Iina 100-tonnari. Viiksu-Iinan on kasvattanut Tiina ja Pauli Laakko Sievistä.

Hiehoja Hollolan pihatossa
Söpöt karvapäät rivissä! Vasemmalta ayrshire Vanamo, holstein Viiksu-Iina, ayrshire Vaapukka sekä holstein Vikka. Edessä ayrshire Vilja.

Valituista ayrshire-hiehoista parhaan NTM-arvon on saanut Viking Vaapukka (+36), joka tuli Hollolaan Anni Heiskasen ja Jarkko Hyttisen karjasta Sonkajärveltä. Vaapukan isä on VR Ferman, jonka tytärryhmässä on tunkua jalostusohjelmaan. Fermania on käytetty paljon ja tyttäret vaikuttavat lupaavilta. Emänisä on VR Halif. Emä on Hollolan alkiotuotannossa ollut Viking Taara (GP80), myös Taaran emä Mäntylän Saara on aikoinaan ostettu alkio-ohjelmaan Somerolta, Pirttilän Esan ja Laineen Kaijan tilalta.

Mielenkiintoinen tapaus valituista on Viking Vadelma (+27). Sen emä on Viking Tango (GP82) ja emänemä Viking Piika (GP84). Molemmilla on korkeat maidon pitoisuudet, Tango lypsää Helsingin yliopiston Viikin karjassa ja Piika Luken karjassa Jokioisissa. Emänemänemä on Lähteelän Narri Kärkkäisen Artun karjasta Lieksasta. Lähteelän tila hankki kantaemän (Buumi ET) tilalleen Asmo-ohjelmasta vuosituhannen taitteessa muuan Kukkola-nimisestä donorista.

 

Kaikkien viime erässä saapuneiden hiehojen tiedot näet alla olevasta taulukosta. PDF-muodossa voit tarkastella taulukkoa täällä.

Taulukko hiehojen tiedoista

Teksti ja kuvat: Johanna Aro, VikingGenetics

Jutun voit lukea myös helmikuun Nauta-lehdestä 1/2024.