Lastauksessa maltti on valttia!

Nautojen lastaus sujuu parhaimmillaan muutamassa minuutissa, mutta pahimmillaan menee hermo kaikilta osapuolilta. Tuotantoneuvoja Juhani Numminen ja agrologi AMK, karjankasvattaja Johanna Jahkola valottivat HKScanin järjestämässä marraskuisessa tilaisuudessa, miten nauta käyttäytyy lastaustilanteessa.

Molemmat korostavat, että tärkeintä on säilyttää maltti ja varata lastaukseen riittävästi aikaa.

– Nauta aistii ihmisten kiireen ja hermostumisen ja hermostuu itsekin, mikä on lopputuloksen kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto, Jahkola toteaa.

Millä sitten nauta pidetään rauhallisena kiperissäkin tilanteissa? Lastauspaikan suunnittelulla on iso merkitys, joten siihen kannattaa uhrata ajatus jos toinenkin.

– Ennen lastausta tulee tarkistaa, että lastauspaikalla on riittävä määrä portteja ja rakenteet ovat kunnossa, toteaa Numminen. – Myös porttien sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä eläinryhmää tulee ohjata takaa, ei sivusta eikä ainakaan edestä.

– Nauta kulkee mieluusti vähän kaarevia reittejä, sillä se antaa illuusion reitin jatkuvuudesta, kuvaa Johanna Jahkola naudan näkökulmaa asiaan.

Myös kulkureitin pohjaan tulee kiinnittää huomiota. Liukkaat alueet tulee hiekoittaa etukäteen. Jos reitillä on alustan vaihdos esimerkiksi hiekalta asfaltille, kannattaa paikalle laittaa kuiviketta pohjan naamioimiseksi. Silloin nauta kulkee siitä mieluusti eteenpäin.

Ihmisten käyttäytymisellä ja sijoittumisella on lastaustilanteessa suuri merkitys työn sujumiseen. Äkkinäiset liikkeet, huutaminen, lapset ja koirat eivät kuulu lastaukseen. – Eläimen hermostumiseen ei mene kuin muutama sekunti, mutta veren adrenaliinipitoisuuden laskuun ja sen myötä rauhoittumiseen naudalla kuluu 20 – 30 minuuttia, Johanna Jahkola muistuttaa.

Kaisa Sirkko, jalostusagronomi, Faba

Lue lisää lastauksesta joulukuussa ilmestyvästä Nauta-lehdestä 5/2015!

Check-list lastaukseen

 • Selvitä tautiasiat etukäteen ja pyydä ostoeläimistä terveystodistus
 • Huolehdi, että lastattavilla eläimillä on merkit korvissa ja eläinkortit valmiina
 • Asenna tarvittavat aidat ja portit valmiiksi lastausta varten
 • Erottele noudettavat eläimet valmiiksi
 • Huolehdi, että autolla on esteetön pääsy lastauspaikalle, ja että piha on tarpeen mukaan hiekoitettu.
 • Keskustele kuljettajan kanssa mahdollisten esteiden poistosta auton kulkureitillä, jotta mahdollistetaan esimerkiksi perävaunulla lastauspaikalle pääsy
 • Huolehdi, että paikalla on apuvoimaa lastauksen sujumiseksi
 • Huolehdi, että varusteiden pesu- ja desinfiointipaikka on valmiina käyttöön
 • Hiekoita ja tarvittaessa kuivita lastausalue
  (Lähde: HKScan)