Liharotusiemen ennätyssuosittua, etunenässä blondi

Liharotuisen siemenen käyttö suomalaisissa lypsykarjoissa junnasi pitkään paikallaan. Liharotusiemennysten osuus liikkui viiden-kuuden prosentin paikkeilla kaikista siemennyksistä, vaikka maito-liha -ohjelman mukainen tavoite oli asetettu kymmeneen prosenttiin. Nyt asiassa on edistytty.

Kymmenen vuotta takaperin Nauta-lehdessä kerrottiin, että tuotosseurantaan kuuluvista lehmistä hieman yli kuusi prosenttia siemennetään liharotuisella sonnilla. ”Määrä on noussut viime vuosina, mutta liharotusiemennysten osuutta on edelleen varaa kasvattaa. Tavoitteena on kymmenen prosentin osuus kaikista siemennyksistä”, jutussa esitettiin toiveikkaasti.

Jos kirjoittajalla olisi tuolloin ollut tulevaisuutta ennustava kristallipallo, hän olisi voinut huokaista helpotuksesta. Kymmenen prosentin tavoite meni jo, nyt on harpattu uudelle kymmenluvulle. Lypsyrotujen genomivalinta, sukupuolilajitellun siemenen käyttö sekä lehmien kestävyyden kasvu ovat viime vuosina suorastaan mullistaneet liharotusiemen käyttömäärät. Jo 20 prosenttia lypsylehmien siemennyksistä tehdään liharodulla.

Tiedä mitä käytät

Erityisesti blonde d’Aquitaine -rodun, kotoisammin blondin, suosio on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Jo lähes 60 prosenttia kaikista syntyneistä liharoturisteytysvasikoista on blondiristeytyksiä.

– Rotuun on oltu Suomessa erittäin tyytyväisiä. Poikimiset sujuvat pääosin ongelmitta ja teurastulokset ovat huippuhyviä, kertoo lihakarjan asiakas- ja kehityspäällikkö Kaisa Sirkko Fabasta.

Suurimpana kysymysmerkkinä liharotusonnin risteytyskäytössä on kautta aikain ollut karjanomistajien pelko poikimavaikeuksista.

– Faban käyttöön valitsemat blondisonnit on jälkeläisarvosteltu lypsykarjakäytössä erittäin luotettavasti. On tärkeää tietää, mitä käyttää, muistuttaa Sirkko.

Hän huomauttaa myös, että risteytyskäyttöön käy blondin lisäksi limousin ja charolais, kunhan sonnit on valittu huolella.

– Esimerkiksi charolais jättää jälkikasvulleen erittäin hyviä teurasominaisuuksia, samoin limousin. Vasikkakuolleisuuksienkaan suhteen rotukohtaisia eroja ei keskimääräisissä tuloksissa enää juuri ole.

– Sen sijaan sonnikohtaisia eroja on, ja niihin tulee kiinnittää huomiota jatkossa vielä entistäkin enemmän, Sirkko toteaa.

Blondisonni Glacon on hyvä esimerkki risteytyskäyttöön sopivasta liharotusonnista. Sen poikimahelppousindeksi isänä on 111.

Lisää aiheesta sekä sonnikohtaisen liharoturisteytysten vasikkakuolleisuustilaston löydät syyskuun Nauta-lehdestä 4/2017!