Lukijan kysymys: Miten varmistaa sonnin toimivuus?

Lukijalta tuli seuraava kysymys Nauta-lehden toimitukseen: ”Epäilen vähän, onko astujasonnimme kovinkaan toimiva? Miten voin varmistua tästä?”

 

Todennäköisesti kysyjä ei ole huolensa kanssa yksin. 18-35 prosenttia siitossonneista kärsii jonkinasteisesta hedelmällisyyshäiriöstä, ja nuorsonneilla riski on isompi kuin vanhemmilla sonneilla.

Ensin täytyy varmistua siitä, että sonnilla on riittävän hyvä libido eli sukuvietti, ja ettei sillä ole astumisen estäviä terveys- tai rakenneongelmia tai kipuja, esimerkiksi jaloissa tai selässä. Tarvittaessa hoidata sonnin sorkat.

Tarkista kivekset: vuoden ikäisen sonnin kivesten ympärysmitta tulisi olla vähintään 30 cm rodusta riippumatta. Kivesten pitäisi olla symmetriset eikä niissä saa olla turvotusta tai kovettumia. Jos havaitset kiveksissä, esinahkassa tai siittimessä jotakin erikoista, ota yhteys eläinlääkäriin.

Jotta sonnin olisi mahdollista saada kaikki naaraat tiineiksi kohtuullisessa ajassa, astutusryhmä ei saa olla liian suuri: nuorsonnilla maksimissaan 15 emoa tai hiehoa, vanhemmilla sonneilla 30 emoa. Hyvä nyrkkisääntö on yhtä monta emoa kuin sonnilla on ikää kuukausina.

Lauman ja sonnin tarkkailu on tärkeää. Onko sonni kiinnostunut kiimaisista naaraista, astuuko se niitä? Onnistuvatko astumiset? Nuori sonni saattaa yrittää aluksi astua lehmiä pään puolelta tai kyljestä. Joillakin sonneilla tekniikka on heti hallussa, toiset vaativat enemmän harjoittelua. Ejakulaatioon tarvitaan ”loppunykäisy”, jossa sonnin molemmat takajalat nousevat yhtä aikaa hetkeksi ilmaan.

Olosuhteetkin voivat vaikuttaa: astumistilanteessa alusta ei saa olla liukas. Astuttavien lehmien koko suhteessa sonniin on oltava sopiva.

Astumishavainnot täytyy ehdottomasti merkata ylös, esimerkiksi muistikirjaan tai WhatsAppiin. Kirjaa muistiin astumispäivä ja emon korvanumero.

Seuraa sonnin kuntoluokkaa. Liian lihava ei jaksa astua ja ylimääräinen paino rasittaa sekä sonnin että sen astumien emojen rakennetta. Myöskään liian laiha sonni ei välttämättä jaksa suoriutua optimaalisesti. Ennen astutuskautta sonnin tulisi olla kuntoluokassa 3, eikä se astutuskauden aikanakaan saisi laihtua yli puolta kuntoluokkaa. Myös sonnin kivennäisruokinnasta on huolehdittava jo ennen astutuskautta.

Tulosten seurantaan kannattaa ottaa avuksi tiineystarkastukset. Ultran avulla voidaan tarkistaa tiineyksiä jo 30 pv kuluttua astumisesta. Mikäli sonnin ryhmässä on paljon tyhjiä emoja, kannattaa ottaa muut tiineytyskeinot käyttöön, esimerkiksi tilata seminologi siementämään eläimet. Varsinkin, jos tilalla on otettu uusi sonni käyttöön, on tiineyksien varmistus tärkeää.

Teksti: Sanna Lohenoja ja Jaana Vuolteenaho
Kuva: Kaisa Sirkko

Voit lukea aiheesta myös kesäkuun Nauta-lehdestä 3/2024.