Sadonkorjuujuhlilla voi bongata julkkislehmän – katso video!

Ahvenanmaan Skördefestin tunnelmaa

Skördefestin eli sadonkorjuujuhlien portit avataan taas syyskuun lopulla ympäri Ahvenanmaata. Maatiloille ja muihin markkinakohteisiin odotetaan ainakin 120 000 vierailukäyntiä. Lehmät ovat syksyn tapahtumassa mukana monessa roolissa. Mattasin tilalla voi nähdä myös Rulla-lehmän, jolla oli tärkeä rooli Myrskyluodon Maija -elokuvassa.

 

Kolmipäiväinen sadonkorjuujuhla on nykyisin Ahvenanmaan suurin ja tunnetuin tapahtuma. Sen merkitys on iso tapahtuman järjestäjille sekä koko Ahvenanmaalle.

– Täällä puhutaankin ajasta ennen sadonkorjuujuhlia ja juhlien jälkeen, ei niinkään joulusta tai uudestavuodesta, ajan jaksottamista havainnollistaa Bolstaholmin tilan isäntä Henrik Sundberg.

Ahvenanmaan pohjoispäässä Getassa sijaitseva Bolstaholm on yksi suosituimmista sadonkorjuujuhlan vierailukohteista. Tilalla on pitkä historia, pihapiiri on kaunis ja tilalla kasvatetaan charolais-karjaa.

– Tämä rotu sopii meidän tuotantoon hyvin, sillä meillä on paljon luonnonlaitumia ja rantaniittyjä, Sundberg perustelee.

Sadonkorjuujuhlissa Bolstaholmin tuottama liha jalostuu mm. olutmakkaraksi, meetvurstiksi ja pihviksi hampurilaisen väliin. Henrik Sundbergin mukaan juuri vuotuinen sadonkorjuujuhla on innostanut tilan väkeä kehittämään uusia tuotteita pihvikarjan lihasta.

Lehmästä on moneksi

Lehmiä näkee myös esimerkiksi Mickelsin luomutilalla Gottbyssä, jossa lapset pääsevät pientä maksua vastaan lehmäsafarille laitumelle traktorin vetämänä. Lehmäsafaria tarjoaa myös Amalia Haddnäsin tila Lemlandissa.

Mattasin tilalla Sundissa on muutamia alkuperäisrotuisia lehmiä. Lars-Johan Mattssonin ja Jennifer Sundmanin kasvattamien lehmien luomumaidosta jalostuu tilan pienessä meijerissä juustoja ja jäätelöä. Tilan tuotteita on myynnissä heinäkuussa tilan myymälä-kahvilassa ja tietysti myös sadonkorjuujuhlilla.

Jennifer Sundmanin mukaan alkuvuosina jopa kolmannes koko kesän myynnistä tuli sadonkorjuujuhlien aikana. Myynti on pysynyt hyvänä myöhemminkin.

Rulla pääsi Myrskyluoto-elokuvaan

Vuosina 2022 ja 2023 pääasiassa Ahvenanmaalla kuvattu Myrskyluodon Maija -elokuva kuuluu Suomen suurimpien elokuvatuotantojen kastiin. Anni Blomqvistin kirjoittama tarina esittelee saariston karua elämää 1800-luvulla. Tiina Lymin ohjaaman elokuvan ensi-ilta oli tämän vuoden alussa. Nyt elokuvaa markkinoidaan naapurimaihin.

Maijan ja Jannen lehmällä on Myrskyluoto-elokuvassa merkittävä rooli. Kun vieraan vallan sotilaat uhkaavat tappaa lehmän, Maija tulistuu ja sanoo, ettei perhe pysy hengissä ilman lehmää ja sen antimia. Uhka väistyy ja lehmä saa jatkaa elämää Myrskyluodolla.

Suomenkarjaa laitumella
Mattasin tilalla suositaan alkuperäisrotuisia lehmiä. Elokuvatähti Rulla katselee kameraan päin kahden makaavan lehmän välissä.

Elokuvan lehmäksi valittiin Mattasin tilan Rulla-lehmä. Muitakin Mattasin lehmiä oli mukana, mutta Rulla sai hommassa suurimman roolin. Rulla sopi elokuvaan hyvin, sillä se kuuluu rotunsa puolesta länsisuomenkarjaan.

– Pesimme ja harjasimme lehmän ennen kuvaamista ja Rullan mielestä se oli mukavaa, muistelee Jennifer Sundman.

Lehmät vietiin kuvauspaikalle Havsöran kallioiselle niemelle Pohjois-Ahvenanmaan Getaan hevosperävaunulla. Siirto meni Jenniferin mukaan hyvin, vaikka matka oli pitkä ja kuoppainen.

Jokunen näyttelijä vähän pelkäsi lehmää, mutta elokuvan Maija eli Amanda Jansson ei Rullaa arastellut. Lehmän lypsäminen ei kokemattomalta onnistu, siksi Jansson kävi Viikin tutkimustilalla Helsingissä opettelemassa lypsyä ennen elokuvan tekoa.

Tilan kahvila palvelee heinäkuussa

Mattasin tila on ollut Jennifer Sundmanin suvun hallussa jo yli 200 vuotta. Tilalla on vain muutamia lypsylehmiä. Rulla-lehmä ostettiin tilalle vuonna 2020.

Mattas sijaitsee Norra Finbyvägenin varrella. Tilan kahvila on auki heinäkuussa jokaisena päivänä. Silloin on mainio tilaisuus käydä tervehtimässä elokuvatähteä. Lisää tietoa löytyy tilan kotisivuilta.

Skördefest järjestetään seuraavan kerran 20.-22. syyskuuta 2024. Tapahtumakohteissa on toimintaa eniten perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina avoinna on vain osa kohteista.

Katso videolta iloisia tunnelmia Skördefestistä! Videolla vilahtaa myös Myrskyluodon Maija -elokuvassa esiintynyt Rulla-lehmä.

Teksti, kuvat ja video: Lassi Lähteenmäki

Lisää Skördefestistä voit lukea kesäkuun Nauta-lehdestä 3/2024.