Riittääkö seleeni vai tarvitaanko lisää?

Emo- ja lihakarjatiloilla on herätty pohtimaan seleenin saantia. Tuleeko sitä rehuista tarpeeksi, ja mistä sen voi tietää?

Mikäli tilalla on käytössä seleenipitoiset lannoitteet, voidaan sanoa että seleeninsaanti on turvattu. Luomutiloilla ja seleenittömiä lannoitteita käyttävillä tiloilla seleeniä ei tule oman pellon rehuista lainkaan. Seleeninsaanti tulee turvata kaupallisilla valmisteilla.

Seleenilisää voi tarvita mahdollisesti myös erikoistapauksissa. Tällaiseen erityisryhmään kuuluvat lopputiineet emot, jotka konsentroivat omat seleenivarastonsa syntyvään vasikkaan tiineyden viimeisen kolmanneksen aikana.

Toinen erityisryhmä ovat sairaat sekä nopeasti kasvavat yksilöt, ja kolmas erityisryhmä luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet. Luonnonlaitumien nurmen seleenipitoisuus on nolla.

Neljäs erityisryhmä ovat niukasti E-vitamiinia saavat eläimet. Jos ravinnon E-vitamiinipitoisuutta ei voi taata, voi niukkaa saantia korvata seleenilisällä.

Mistä orgaanista seleeniä?

Tehokkaimmin elimistöön varastoituva orgaaninen seleeni on hyötysuhteeltaan kiistaton märehtijöillä, verrattuna epäorgaaniseen seleeniin. Orgaanista seleeniä on oman pellon rehuissa, mikäli on käytetty seleenipitoisia lannoitteita, tai kaupallisissa valmisteissa lisättynä seleenihiivana.

Säilörehuun sekoitettava seleenilisä, pötsibolusten seleeni, juomaveteen sekoitettava seleeni, eläinlääkärin määräämä lääkeseleeni sekä seleeni-injektiot ovat aina epäorgaanista seleeniä.

Tutkitaanko vai hutkitaanko?

Koska puutos, varsinkin lievä puutos, voi oireilla monin eri tavoin karjasta riippuen, on suositeltavaa varmistaa diagnoosi ennen kuin aloitetaan seleeni- ja E-vitamiinilisät ja hoidot.

Seleeninpuutoksen voi todeta suoraan maito- tai verinäytteistä. Tutkimus maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti, koska seleenilisän käyttö voidaan määrittää ja kohdentaa oikeaan eläinryhmään ja ajankohtaan. Lisäksi tieto karjan todellisesta seleeninsaannista vähentää oleellisesti epätietoisuuden tunnetta ja harmaiden hiusten määrää.

Sanni Värränkivi, terveydenhuoltoeläinlääkäri, Emovet Oy

Lisää asiaa seleenistä, myös lypsykarjan seleeninsaannista, löydät Nauta-lehdestä 1/2015!