Cachena haastaa kobe -naudanlihan

Uhanalainen nautarotu cachena on säkäkorkeudeltaan vain vähän toista metriä, mutta omaa vaikuttavan näköiset sarvet ja erittäin laadukkaan lihan, jonka sanotaan olevan verrattavissa kuuluisaan japanilaiseen kobe -naudanlihaan.

 

Pohjois-Portugalin ja Espanjan välimaastossa Galician alueella elää uhanalainen karjarotu, jota on kuvattu jo 1930-luvun kirjallisuudessa. Rotu on hyvin pienikokoinen; eläimet ovat säkäkorkeudeltaan hieman yli 120 cm. Väriltään eläimet ovat punaruskeita ja niillä on suuret, rodulle tyypilliset sarvet, jotka muistuttavat hiukan amerikkalaisen longhorn-rodun ​​sarvia. Espanjalaisten lähteiden mukaan rodun alkuperä kuitenkin todennäköisesti pohjautuu afrikkalaisiin nautarotuihin, esimerkiksi Bos taurus mauretanicuksen alalajeihin.

Rodun yksilöiden määrä on pieni. Vuoden 2019 lopulla espanjalaiseen kantakirjaan rekisteröityjä cachena-rodun nautoja oli vain hieman yli 4600 yksilöä 166 tilalla. Vuosittain rotuun syntyy yli 1400 vasikkaa. Rotu on Espanjassa suojeltu, ja systemaattinen jalostustyö rodun yksilöiden määrän lisäämiseksi on aloitettu.

Cachenaa pidetään erittäin kestävänä rotuna, jonka vasikat syntyvät helposti. Rotua kasvatetaan usein luonnonlaitumilla, jossa karjan laidunnus edistää luonnon monimuotoisuutta. Cachenoille kelpaavat muiden laidunkasvien ohella myös kastanjat, koivut ja nokkospuskat. Monipuolisen ruokavalion katsotaan antavan lihalle erittäin hyvän maun, jonka myös teurastamot ja ravintolat ovat nyt havainneet. Liha on hyvin marmoroitua ja siinä on voimakas maku, jonka vuoksi sitä verrataan laadultaan kobe-lihaan. Kobe puolestaan on erittäin kallista ja herkkusuiden arvostamaa japanilaisen wagyu-naudan lihaa.

 

Cachena-rotu on kooltaan pieni, vain noin 120 cm korkea, ja sitä laidunnetaan luonnonlaitumilla Portugalissa ja Espanjassa.

Cachena pähkinänkuoressa

  • Rasvapitoisuus noin 2 prosenttia, liha hyvin marmoroitua
  • Rotua esiintyy vain Sierra de Xuresissa, Sierra de Leborerossa ja Montes do Quinxossa
  • Sonni painaa keskimäärin 585 kiloa ja lehmä 380 kiloa
  • Lihan laatu ja maku muistuttavat japanilaista kobe -naudanlihaa
  • Rotu on uhanalainen

 

Lähde: Nötkött 4/2020, alkuperäinen teksti: Lisbeth Karlsson, käännös Sanna Lohenoja
Kuvat: Wikimedia Commons, commons.wikimedia.org / Vitor Oliveira ja P. Lameiro