Sota näkyy vasikoiden nimissä

Vasikoita olkipedillä

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Alkoi koko Euroopan henkeään pidätellen seuraama sota, joka jatkuu edelleen. Sattumoisin kuluva vuosi 2022 on vuosi, jolloin maidontuotannon tuotosseurantaan kuuluvissa karjoissa nimetään vasikat U-kirjaimella alkavilla nimillä. Herää ajatus, onkohan monikin vasikka saanut solidaarisuuden osoituksena nimekseen Ukraina?

Fabassa tehdyn pikaisen tilastoinnin mukaan marraskuun 7. päivään mennessä kuluvana vuonna oli syntynyt 235 944 vasikkaa, mukana siis kaikki rodut. Sellaisia vasikoita, joiden nimessä Ukraina esiintyi jollakin tavalla (myös muun kuin suomenkielisinä versioina, esimerkiksi Ukrain, Ukraine tai Ukraini) löytyi 1404. Kaiken rotuiset vasikat ovat saaneet Ukraina-nimiä; mukana listauksessa oli yhteensä 18 eri rodun vasikoita.

Perusmuodossaan nimen ”Ukraina” oli saanut 1174 vasikkaa. Tämän lisäksi tulevat ne Ukraina-vasikat, joiden nimeen on tavalla tai toisella liitetty kasvattajakarjan nimi. Lisäksi löytyi mm. Ukraina-Unelma, Ukrainafree, UkrainanFreedom, Ukraine Slava, Ukraina Vapaa, Ukrainanight sekä useampi Ukrainalainen ja Ukrainatar.

Ukrainaan hyökättiin 24.2., ja vaikka tilanne alkoikin kiristyä ja näkyä uutisissa jo alkuvuodesta, ennen hyökkäyspäivää Ukraina-nimettyjä vasikoita oli vain 97. Tismalleen sodan alkamispäivänä Ukrainaksi on nimetty 51 vasikkaa, ja loput eli reilut 1200 vasikkaa siis sen jälkeen.

Vertailutietoa muiden U-vuosien nimistä on melkoisen hankalaa saada. Sen verran kuitenkin mainittakoon, että Osmo Vatasen kirjoittamassa, lehmän nimistä kertovassa kirjassa ”Ystävä, Hyvä, Äpyli” selviää, että vuosina 1974-1990 Ukraina-nimisiä lehmiä oli 19 kpl. Tähän ajanjaksoon mahtuu yksi U-vuosi eli 1988.

Teksti ja kuva: Sanna Lohenoja