Iloista näyttelytunnelmaa tiedossa!

Reilun viikon kuluttua avautuva Joensuun Farmari-maatalousnäyttely tarjoaa 2. – 4.7. hienoja elämyksiä kotieläinkentällä. Pyhäselän rantamaisemissa oleskelee muutaman päivän ajan kymmenittäin lypsy- ja liharotuisia eläimiä. Lisäksi voi bongata lampaita, sikoja, paimenkoiria, hevosia, kanoja ja alpakoita.

Eläinkentän neuvontapisteissä on esillä ajankohtaisia teemoja mm. eläinten hyvinvoinnista, rakentamisesta, työturvallisuudesta, tuotosseurannan uusista menetelmistä ja pikkuvasikoiden hoidosta.

Hienoja eläimiä ja tuomareita kaukaa

Farmarin karjakilpailuun on ilmoitettu noin 125 eri-ikäistä eläintä, jotka edustavat suomenkarjaa, ayrshire-, holstein- ja jersey-rotuja.  Lypsyssä olevia ensikoita ja useamman kerran poikineita esillä on noin 35, vasikoita parikymmentä ja loput eri-ikäisiä hiehoja. 

Holstein-rodulla on samalla kansallinen vuosinäyttely, johon on ilmoittautunut noin 70 eläintä kahdeksaan kilpailuluokkaan.  Suomenkarja- ja jersey-luokissa on vajaa kymmenen eläintä kummassakin ja ayrshire-rodussa runsas 30 osallistujaa.

Farmariin on haettu tuomareita Euroopan eri laidoilta. Suomenkarjan tuomaroi jalostusasiantuntija Anne Konsti. Ay-rodun tuomariksi on kutsuttu jalostusasiantuntija Birger Johnsson Ruotsista.  Junior Handler-, Farmari 2015 Nuorten kasvattajien ja Showmanship-kilpailujen tuomarina toimii unkarilainen Tamás Sebök.  Guido Simon Saksasta on lupautunut holstein- ja jersey-luokkien tuomariksi.

Vaihtuvat ohjelmat ja kilpailut

Näyttelyn avautuessa 2.7. käynnistyvät lypsykarjakehässä ensimmäiset kilpailukierrokset suomenkarjan eläimillä. Samaan aikaan toisaalla Farmari 2015 Nuorten kasvattajien kisaajat aloittavat eläinten klippaus-osuudella.

Avausjuhlan jälkeen Faba jakaa työturvallisuuspalkinnon valitulle karjatilalle kotieläinkentällä klo 12, ennen kuin esille pääsevät ayrshiret omissa luokissaan.

Päivän aikana käydään valtakunnallisen lomittajakilpailun viimeinen näytös, jonka lopuksi palkitaan maan paras lomittaja.

Toinen päivä 3.7. keskittyy nuoriin karjaharrastajiin: 50 lasta ja nuorta kilpailee Junior Handlerissa.  Nuorten kasvattajien kilpailu jatkuu eläimen esittelyosuudella. Showmanship-kilpailussa on runsas 10 osallistujaa.

4.7. lauantai on vilkkain päivä, silloin kehässä on holstein- rodun luokkien ja kasvattajakilpailujen lisäksi Nuorten kasvattajien tuomarointiosuus ja palkitseminen. Näyttelypäivien lopuksi on tarjolla iltalypsy, jonka ohessa voi keskustella ammattilaisten kanssa.

Lisätietoa Farmari-näyttelystä löydät täältä.

Farmarissa nähdään!

Anna Liimatainen, kotieläinkentän vastaava, ProAgria Pohjois-Karjala