Vauva-aika karjatilalla – onnea ja työjärjestelyitä

Puolitoistavuotias maitotilan tytär Nelli Katainen Lapinlahdelta tarjoaa ruohotukkoa lehmälle, nauraa aurinkona pikkuvarsalle ja haluaa traktorissa painella kaikkia nappeja. Syksyllä hänestä tulee isosisko. Vauva- ja pikkulapsiaika tarkoittavat maatilalle kaikessa ihanuudessaan monenlaisia järjestelyitä tilan töihin.

 

Nelli on 11 kuukauden iästä ollut iltalypsyn ajan perhepäivähoidossa kymmenen kilometrin päässä.

– Päivähoidosta kyllä sanottiin ensin, että siinähän lapsi menee sivussa, kun olet kotona. Päivähoidosta päättävillä ei ole käsitystä siitä, mitä työ maatilalla on, sanoo Tiina Katainen, joka on viljellyt miehensä Tuomaksen kanssa tämän kotitilaa vuodesta 2011.

Lypsy sujui, mutta kiimantarkkailu takkusi

Kataiset olivat kuulleet maitotilatutuiltaan kauhujuttuja äitiyslomista: tuotos laskee, solut nousevat. He pyrkivät etukäteen tekemään 37 parsipaikan navettansa mahdollisimman helpoksi vieraillekin lypsäjille.

– Lypsyssä ja ruokinnassa ei ollut ongelmia. Mutta kiimantarkkailu on iso haaste, kun lomittajat vaihtuvat. Se näkyi poikimavälin pitenemisenä, Tiina toteaa.

Poikimisten venymisen takia karjasta jouduttiin poistamaan kolme lehmää. Eniten Kataisia harmitti hyvän ensikon kohtalo. Kun sen kiimakierto viimein löytyi, poikimisesta oli kulunut jo seitsemän kuukautta.

Avuksi löytyi Heatime-kiimanseurantajärjestelmä, josta Tiina kuuli hiehonkasvattajakaveriltaan. Sen toiminnasta parsinavetassa ei ollut vielä näyttöä, joten asia jäi hautumaan.

– Piti ensin odottaa äitiysloma ja se poikimavälin piteneminen. Heatime olisi pitänyt hankkia paljon aikaisemmin, toteaa Tiina.

Kataiset ostivat oman settinsä loppuvuodesta 2014 Tiinan palatessa navettatöihin. Heatime on varsin kallis investointi, noin 8000 euroa, mutta se on ilmaissut kiimat 80-90 -prosenttisesti. Erityisen hyvä Heatime on hiljaisten kiimojen löytämisessä.

Lapsen rytmi määrää tahdin

Suuren helpotuksen Kataisten navettatöihin tuo ukrainalainen tilatyöntekijä. Hän on tilalla kokoaikaisena, koska Tuomas tekee paljon koneurakointia.

Normaalisti Tiina vastaa navettatöistä kahdestaan tilatyöntekijän kanssa. Työntekijän vapaapäivinä Kataiset ovat yhtä aikaa navetalla radiopuhelin taskussa – itkuhälyttimen kantosäde ei riitä navetan seinien läpi. 

Päivähoito mahdollistaa ripeän iltalypsyn yhdessä sekä hiehojen laitumelle päästämisen tapaiset työt, jotka täytyy saada kerralla tehtyä loppuun.

Muutaman vuoden kuluttua Kataisilla on edessä lasten harrastuskuljetukset. He ovat pitkään haaveilleet robottipihatosta, joka antaisi pelivaraa päiviin. Suunnitelmia ja piirustuksia on tehty, mutta maidon hintakuopan takia projekti on toistaiseksi jäissä.

Toisen vauvan syntymä ja vanhempain-vapaiden päättyminen osuvat syksyn kiireisimpään aikaan.

– Turha murehtia asioista etukäteen. Kaikki järjestyy aikanaan, sanovat Tiina ja Tuomas.

 

Leena Pakarinen, teksti ja kuva

Lue lisää karjatilan vauva-arjesta Nauta-lehdestä 3/2015!