Kuvaterveiset Sisulta ja Shamaanilta

Kaksi lihakarjan sonnia navetassa

Kuva: Vasemmanpuolimmainen VB Sisu on pitkärunkoinen ja komea sonni, joka pitää rapsutteluista. Kaveri VB Shamaani taas on ”sähäkkä tyyppi” ja rakenteeltaan kompaktimpi.

 

Viime keväänä ostettiin pitkän tauon jälkeen Suomesta siemennyskäyttöön kaksi liharotuista sonnia. VikingGeneticsin ostamat angussonnit Sisu ja Shamaani viettivät kesän Hollolassa keinosiemennyssonnien karanteenitiloissa ennen matkaa Ruotsiin. Miten sonnien sopeutuminen uuteen elämään sujui?

Sonnit oli sijoitettu vanhaan sonninavettaan, sillä lypsyrotuisille pikkusonneille tarkoitetut karsinaratkaisut eivät ole riittäviä tämän kokoisille sonnipojille. Sonnit kuitenkin viihtyivät omassa navetassaan loistavasti, ja elokuun puolessa välissä niiden matka jatkui Ruotsin Skaraan kohti keinosiemennysonnin tehtäviä.

– Sonneja odotettiin tänne kovasti, ja oli tosi kiva saada Hollolaan pitkästä aikaa isoja liharotusonneja, kertoo karanteenin hoitaja Petra Hatakka VikingGeneticsiltä.

– Sonnit kotiutuivat Hollolaan hyvin ja molemmat myös hoikistuivat, sillä saapuessaan kummatkin olivat hieman tuhdissa kunnossa. Niistä kehittyi oikein komeita ja atleettisia nuoria sonneja, kuvailee Hatakka, joka tekee töitä sonnien parissa päivittäin.

Sonnit olivat alusta asti hyvin erilaisia, ne poikkeavat toisistaan sekä rakenteeltaan että luonteeltaan. VB Sisuksi ristitty Alapeuran Sisu on pitkärunkoinen ja komea sonni, joka pitää siitä, että ihminen esimerkiksi rapsuttelee sitä. Kotamäen Shamaani eli VB Shamaani taas on sähäkämpi tyyppi, ja myös rakenteeltaan erilainen, kompaktimpi paketti.

– Upeita sonneja kumpikin, ja työt niiden kanssa sujuivat hyvin. Otamme jatkossakin liharotusonneja tänne Hollolaan todella mieluusti, sillä näiden kanssa on kiva tehdä töitä, Hatakka iloitsee.

Sisu ja Shamaani ovat viihtyneet hyvin Ruotsissa. Jutun painoon mennessä Sisu on jo ehtinyt tuottaa ensimmäiset siemenannoksensakin, Shamaani vielä harjoitteli.

Angus-sonni
Sisu haluaa sanoa ”moi”!
Angus-sonni
Sisu Hollolan navetassa
Angus-sonni
Shamaania kuvaillaan ”sähäkäksi tyypiksi”.
Angus-sonni
Nyt sekä Sisu että Shamaani ovat jo matkanneet Ruotsiin siementä tuottamaan.

Teksti: Kaisa Sirkko
Kuvat: Petra Hatakka

Voit lukea jutun myös syyskuun Nauta-lehdestä 4/2021.