Karjanomistajan vapaa – onko sitä?

Vaikka vapaa-aika on meillä karjanomistajilla usein vähäistä, on se silti hyvin tärkeää. On ihanaa huomata aamuaskareiden jälkeen, että on aikaa tehdä jotain itselle mieluista, ennen kuin lehmät iltapäivällä kutsuvat. Voi vaikka suunnata pihalle nauttimaan ulkoilmasta (tosin tällä hetkellä kovin harmaasta ja sateisesta), tai touhuilla sisällä.

Varmasti meillä monilla vapaa-aikaan kuuluvat harrastukset, esimerkiksi erilaiset käsityöt ja liikunta. Lypsyrobottien yleistyessä navettatyöajat ovat maitotiloillakin muuttuneet joustavammiksi. Se mahdollistaa osallistumisen niihinkin harrastuksiin, jotka yleensä ovat juuri askareiden aikaan.

Loma on monelle tehokkain keino irtautua tilan arjesta. Vaikka normaalissa arjessakin vapaa-aikaa yleensä on jonkin verran, on se aika silti yleensä vietettävä tilalla. Karjanomistajahan on aina valmiina rientämään apuun, jos jollain lehmällä on hätä. Lomalla kuitenkin moni lähtee pois kotoa, jolloin tilan arki on helpompi unohtaa. Maisemanvaihdos ja mieluisa tekeminen edesauttavat irtautumista arjesta!

Itse koen tärkeimpänä kuitenkin sen, että pystyisin unohtamaan työasiat hetkeksi myös tavallisessa arjessa. Karjanomistajan elämä on kuitenkin suurimmaksi osaksi arkea, jossa jaksaminen on tärkeää. Kaiken kiireen ja hektisyyden keskellä ei saa unohtaa itseään, vaan välillä on annettava itselleen lupa tehdä jotain kiinnostavaa ja kivaa, vaikka se ei maatalouteen liittyisikään. Tällöin mieli pysyy virkeänä ja töissä jaksaa paremmin, kun voi taas odottaa sitä seuraavaa pientä hetkeä oman tekemisen parissa.

Toisille tämä hetki voi olla leffailta perheen parissa, toisille juoksulenkki. Tärkeintä on tuulettaa päätään mieluisan tekemisen parissa ja päästä hetkeksi irti tilan töistä. Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmaa lainatakseni: jokaisen tulisi antaa itselleen välillä pieni hetki aikaa rauhoittua, pieni pala rauhaa.

 

Annakaisa Aspila