Pihaton päädyssä valmistuu herkkuja

Kauhavalla, Purmojärven rannalla sijaitsee Tyynismaan maitotila. Viihtyisän uuden pihaton päädystä löytyy tilan erikoisuus: elintarvikehuoneisto, jossa Hanne Tyynismaa jatkojalostaa maidosta kotijuustoa ja toteuttaa muita herkullisia suunnitelmia.

Tyynismaan tilan isäntäväkeen kuuluvat Arto ja Hanne sekä lapset Anni, Arttu ja Amanda. Tila siirtyi Artolle ja Hannelle vuonna 2011, jota ennen molemmat olivat töissä tilan ulkopuolella.

Uuden navetan rakentaminen oli työolojen parantamisen takia alusta asti mielessä. – Jos kerran tekee tätä hommaa, niin sen pitää olla mielekästä, Arto sanoo.

Kun tilalle saatiin lisää peltoalaa, laittoivat Tyynismaat nopealla tahdilla uuden navetan hakemukset sisälle. Syyskuussa alkoivat pohjatyöt, ja uuden pihaton avajaisia vietettiin tammikuussa 2015.

Hanne Tyynismaa on koulutukseltaan elintarviketekniikan insinööri, ja työskennellyt keittiöalalla. Pitopalvelutyyppinen toiminta on aina ollut haaveissa. – Niinpä oma elintarvikehuoneisto oli mukana heti ensimmäisistä navetan piirustuksista alkaen, Hanne kertoo.

Tällä hetkellä Hanne valmistaa tilalla pääasiassa kotijuustoa ja voileipäkakkuja, mutta myös salaatteja, lämpimiä ruokia ja melkein mitä tahansa kodin juhliin.

– Nyt kun lapset ovat vielä pieniä, ei toiminnan laajentaminen ole ajankohtaista, mutta joskus myöhemmin houkuttelisi kokeilla esimerkiksi erilaisten juustojen tai jogurtin valmistamista, Hanne tuumii. – Prosessit näihinkin olisivat tuttuja koulutuksen pohjalta, ja mielenkiintoa riittäisi.

Maidon tilamyyntiä Tyynismaassa ei ole toteutettu, mutta mahdollisuudet siihenkin ovat elintarvikehuoneistossa olemassa. Muiden tuotteiden REKO-suoramyyntiä kokeillaan tilalla. REKO-sopimus tarkoittaa kuluttajan ja alkutuottajan välistä suoratoimitusmallia.

Hanne ei pitänyt pienimuotoiseen toimintaan riittäviä elintarvikehuoneiston lupa-asioita hankalina.

– Elintarvikehuoneistosta riittää ilmoitus, viranomaisen tarkastus ja omavalvontasuunnitelma, hän listaa.

Vaikka toiminta onkin Hannen mukaan vielä harrastemittakaavassa, maidolle saa kuitenkin paremman litrahinnan tällä tavoin. – Ja pääsee itse tekemään!

Soila Mäntymaa, jalostusasiantuntija, Faba

Lue lisää Tyynismaan tilasta ja karjasta joulukuun Nauta-lehdestä 5/2015. Tila on ensi tammikuun Sarka-messujen vierailukohde! Tyynismaan tilan löydät myös Facebookista.

Hanne Tyynismaa jalostaa oman tilan maitoa herkulliseksi kotijuustoksi.