Bluetongue nostaa päätään maailmalla

Eläintautien torjuntayhdistys ETT kertoi viime viikolla, että Keski-Ranskassa on todettu 18 sinikielitautitapausta, eli Bluetongue virustyyppi 8 (BT8) aiheuttamaa tartuntaa. Tartunnan vastustamiseksi Ranskassa ollaan aloittamassa rokotuksia virusta vastaan.

Edellinen BT8-tapaus todettiin Ranskassa viisi vuotta sitten, ja laajoin rokotuksin taudinpurkaus saatiin silloin kuriin. Pohjoismaista Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa todettiin tartuntaa, mutta Suomeen tartunta ei tuolloin levinnyt.

Syys- ja elokuussa sinikielitautia on löytynyt myös karjatiloilta Kanadasta, lounais-Ontarion ja Brittiläisen Kolumbian alueelta. Kanadan virus on serotyyppiä BT13. Kanadan eläintautiviranomaiset pelkäävät sinikielitartunnan voivan vaikeuttaa eläingenetiikan vientikauppaa, joka suuntautuu taudista vapaisiin maihin.

”Kanadan bluetongue-vapaan statuksen menettäminen merkitsee elävien eläinten, siemennesteen ja alkioiden vientitodistusten välitöntä keskeyttämistä, kunnes tilanteesta on neuvoteltu uudestaan kauppakumppaneiden kanssa”, viranomaiset toteavat.

Kanadan suurin eläingenetiikan vientikohde on USA, tähän vientiin sinikieliviruksen löytyminen ei vaikuta.

Lisätietoa:

ETT: Bluetongue-8 jälleen Ranskassa

Bluetongue-virus löytyi Ontariosta

Kansainväliset markkinat regoivat Ontarion bluetongue-löydökseen

Lisätietoa bluetongue-viruksesta